Fed’in şahinleşmesiyle güçlenen dolar ve Çin’de Şangay’dan sonra Pekin’in de tam karantinaya gireceği endişeleri petrolü yüzde 6 düşürdü.
ABD merkez bankasının 3-4 Mayıs'ta yapacağı toplantıda rekor enflasyon karşısında yükseleceği ve faiz oranlarını 50 baz puan artıracağı beklentisi doları güçlendirecek ve piyasaların risk iştahını da törpülüyor.
Küresel petrol fiyatları ise haftaya hem doları güçlendirerek hem de Pekin'de vaka artışıyla birlikte Şanghay benzeri tam bir karantina gelmesini sağlayarak sert bir düşüşle başladı.
Brent ve WTI, haftayı yüzde 5 ile kapattıktan sonra Pekin'de panik alımları ve toplu test raporları nedeniyle haftanın ilk işlem gününde yüzde 6 daha düştü.
Brent yaklaşık yüzde 6'lık düşüşle 100,10 dolar/varil'e gerilerken, WTI yüzde 5'in üzerinde düşüşler ve 16:49 TÜİK'te 95,70 dolar kaydedildi.
Brent geçen ay varil başına 139 dolara ulaşarak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. AB ambargosu 90 doların altına düşmesini engelledi
Uzmanlara göre düşüşün temel nedeni, Çin'in Şanghay'da beş hafta süren karantinayı serbest bırakmaması ve vatandaşların Pekin'de gıda başta olmak üzere alımları sınırlamaya başlaması. AB'nin, barış umutları giderek azalan Ukrayna ile bir savaşta Rus ekonomisini cezalandırmak için kademeli bir petrol ambargosu uygulama planları, petrolü 90 doların altına çeken bir faktör ve talep beklentileri azalırken bile karmaşıklaşıyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Baldis Dombrovskis dün The Times'a, birliğin Rus petrol ithalatına "akıllı bir ambargo" yaklaşımı üzerinde çalıştığını söyledi.
Borrel: AB henüz enerji yaptırımları konusunda anlaşmaya varmadı
Öte yandan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrel Almanya'da Die Welt'e yaptığı açıklamada, Birliğin Rusya'ya enerji ambargosu uygulamak için yeterli desteği olmadığını ve AB liderlerinin en üst düzeyinde nihai bir ambargo önerisinin çıkabileceğini söyledi. Libya'daki arz eksikliği de fiyatları destekliyor. OPEC üyesi Libya'daki çatışmalar, arzı 550 bin varil/gün azalttı.
Dolar 6 yılın zirvesinde 20 yılın zirvesine çıktı
Enflasyon korkuları ve Fed'in savaşa rağmen şahin duruşu piyasalarda risk iştahını azalttı. ING Strategies müşterisine notunda, Rusya ile Ukrayna arasında hantal bir diplomatik çözüm olan Fed'in sıkılaşması ve Çin'deki COVID-19 krizi nedeniyle piyasaların haftaya olumsuz başladığını söyledi. Dolar endeksi 101.73'e yükseldi ve domuz çiftçisinin 3-4 Mayıs toplantısında 50 baz puan eklemesi bekleniyor - ayrıca 75 temel tahmin var. En son 2016'da kaydedilen 102. seviye kırılırsa, dolar en son 2002'de (20 yıl önce) kaydedilen seviyeye yükselecek. Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Mayıs toplantısında masada 50 puanlık bir artışın olduğunu söylemesinin ardından 10 yıllık ABD tahvilleri de yüzde 3 seviyesine ulaştı.
Asya, Rus petrolünü indirimli satın alıyor
Refinitive'e göre Rus Ural petrolünün varil fiyatı Mart başında 111$/varilden 78$/varil'e düştü. Ural petrollerindeki bu düşüş, petrol tankeri izleme verilerine göre Asya ülkelerinin Rusya'daki petrol alımlarını artırmalarına neden oldu. Nikkei's Refinitive'in yaptığı bir analize göre, AB'nin yakında katılacağı zorunlu ve gönüllü Rus petrol ambargosu sürerken, petrol tankerleri Rusya'dan Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Kore'ye yöneldi. 24 Şubat ve 18 Nisan arasında, geçen yılın aynı döneminde 357 olan petrol tankerleri Rusya'dan 380'e yükseldi. 380 tankerden 115'i Asya'ya gitti: 52'si Çin'e, 28'i Güney Kore'ye, 25'i Hindistan'a, 9'u Japonya'ya ve biri Malezya'ya gitti. Analize göre bu, Hindistan'a giden Rus petrol tankerlerinin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 800, Çin için ise yüzde 33 artış anlamına geliyor. Diğer ülkelere giden Rus petrol tankerlerinin sayısında yüzde 16'lık bir azalma olduğu bildirildi. Batı yaptırımlarında yer almayan ve bu nedenle Birleşik Krallık ve ABD'nin de baskısı altında olan Hindistan maliye bakanı Nirmala Sitharaman, "Kendi ülkeme öncelik veriyorum. indirim. Neden alamam? Hindistan'da azalan alımların devam edeceğine dikkat çeken bir Bloomberg raporu, Moskova'nın Hindistan'da 35 dolara kadar indirimli fiyatlar sunduğunu söylüyor. Singapur'da şirketlerin Rus petrolünü satın almasını engellemek için herhangi bir baskı yok. Son yıllarda Rusya'dan petrol aldı, ama yakında satın alacak."