Güçlenen dolar yatırımcıların Avrupa borsalarına yönelmesine neden olabilir.
Yükseliş yaşayan tahvil getirileriyle rekabet sağlamak için temettülerde artış yönünde gidiyor. Temettülerde yükselişler yaşanırken AT&T temettülerini düşürdüğünü duyurması sonrası, düşüşe geçti.
Yatırımcılar cuma günü açıklanacak istihdam raporuna kitlenmişken, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinde yaklaşık %1 gerileme yaşandı. Dxy geçtiğimiz haftanın son günlerinde çeşitli para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında 52 haftanın en yüksek seviyesine gelmişti. Pazartesi günü bir önceki haftanın getirilerini geri verdi. Doların tekrar yükselişe geçmeden önce eski direnç noktasını yeni bir destek seviyesi olarak test ediyor olma ihtimali göz önünde bulunuyor. Destek olarak kabul ederse güçlenen dolar hisseler üzerinde baskı oluşturmaya devam eder.
Bu baskı dolardaki yükselişin ABD ürünlerinin ABD dışında pahalı hale gelmesi nedenleri arasında gözetilir.ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarında yükselişe gitmeye hazırlanırken, neredeyse diğer tüm merkez bankaları faiz oranlarını ya sabit tutuyor ya da indirmeyi tercih ediyor.
Doların güç kazanmaya devam etmesi öngörülüyor.
Doların birçok diğer para birimi karşısında güçlenmesi, yabancı hisselerin ABD hisseleri karşısında daha iyi yatırım fırsatları oluşturmasını sağlayabilir.
Altın vadelileri 2021’in mart ayındaki düşüşlerinden bu yana yaklaşık %7,5 primlendi. Değerli metalin her artışı ise oldukça zorlu bir süreç oldu. Neredeyse her rallinin sonrasında benzer oranlarda satış yaşandı.
ABD’de enflasyonun %7’ye yükselmesiyle birlikte birçok analist altının yüksek performans göstereceğini bekledi. Bunun nedeni ise altının geçmişten bu yana enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülmesiydi. Ancak yükselen dolar, altın fiyatında baskı oluşturabilir.
Diğer ülkeler yükselen enflasyonla mücadele için faiz oranlarında artışa gittiği zaman, dolarda zayıflama yaşanabilir ve altın bu şekilde enflasyona karşı bir koruma aracı olabilir.