Princeton Üniversitesi araştırmacıları, yaklaşık 30 yıllık ömre sahip olan perovskit güneş pili geliştirdiklerini duyurdu. Araştırmacılar, pillerinin dayanıklılığını ölçebilmek için yeni bir hızlandırılmış…
Perovskit güneş pillerinin güneş ışığı altında zamanla işlevlerini yitirmesi bir sorun olarak görülürken Princeton araştırmacıları, ışık emici perovskite katman ile yük taşıyan katman arasına ince bir kapak katmanı ekleyerek bu sorunları ele aldı.
Karbondisülfür, kurşun, iyot ve klordan oluşan bu katman yaklaşık olarak 20 nanometre kalınlığına sahiptir. Bu da cihazın birkaç haftada yanmasını önlüyor.
Araştırmacılar, geliştirdikleri perovskit güneş pillerinin dayanıklılığını test etmek için hızlandırılmış yaşlanma tekniğini olarak bilinen bu yeni tekniği kullandı. Güneş pilleri, 35 °C'den 110 °C'ye kadar dört farklı sıcaklığa ve parlak ışığa maruz kaldıkları odalara bıdakıldılar. Test gidişatından yola çıkarak araştırmacılar, pillerin yaklaşık 30 yıl boyunca açık havada çalışabileceği kanısına vardılar. Bunun ise, endüstride gösterilen 20 yıldan çok daha uzun olduğunu belirtiyorlar.
Yaptıkları çalışmalarının daha dayanıklı ve kararlı perovskit güneş pilleri geliştirmek için önemli bir adım olacağını belirttiler. Ekip, her türlü güneş pilinin dayanıklılığını da geliştirdikleri yeni hızlandırılmış yaşlandırma tekniğiyle test edilebileceğini söyledi.
Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net adresini ziyaret edebilirsiniz.