RN (Ulusal Ralli) partisinin parlamento temsilcisi Grégoire de Fournas, parlamentonun bir alt meclisi olan Ulusal Meclis oturumu esnasında aşırı sol parti LFI (France Unbowed) temsilcisi olan siyahi Carlos Martens Bilongo'ya sataştı.
Bilongo, Fransız hükümetini, Akdeniz'den kurtarılan Afrikalı göçmenlere yardım etmek amacıyla başta yeni seçilen aşırı sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni olmak üzere bütün Avrupa Birliği ülkeleriyle işbirliği yapmaya davet etti.
De Fournas, "Afrika'ya Geri Dön" Diye Bağırdı!
Bu sırada De Fournas, "Afrika'ya geri dön" diye bağırarak Bilongo'ya sataştı. Bunun üzerine meclis karıştı ve Ulusal Meclis Başkanı Yaël Braun-Pivet oturumu geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Bilongo ve partisi, sataşmayı kişisel bir ırkçı saldırı olarak tanımladı fakat Fournas'ın partisi, sözün göçmenlere yönelik olduğu görüşünü savundu.
Bilongo Olayla İlgili Açıklama Yaptı
Bilongo olaydan sonra gazetecilere verdiği demeçte “Bugün bazı insanlar yine ten rengimi tartışmanın merkezine oturtuyor. Ben Fransa'da doğdum ve Fransız bir milletvekiliyim. Bugün Ulusal Meclis'te bu muameleye maruz kalacağım aklımın ucundan dahi geçmezdi." ifadelerini kullandı.
Ulusal Meclis'teki aşırı sol grubunun lideri Mathilde Panot, Fournas'ın en ağır cezayı alması gerektiği ve parlementodan atılması gerektiğini söyledi. Panot, “Onun gibi ırkçılar parlamentomuzda yer almamalı.” dedi.
De Fournas'dan Yanıt Gecikmedi!
De Fournas, sözünün göçmenlere bir gönderme olduğunu ve France Unbowed'in sözlerini "utanç verici bir manipülasyonla" olarak değerlendirdi.
De Fournas “Yanıtım göçmenlerle alakalıydı, meslektaşımla ilgili değildi açıkçası” şeklinde bir tweet paylaştı. Dil bilgisi kurallarına göre, de Fournas'ın ifade ettiği gibi, “Afrika'ya dönmelidirler” ve ''Afrikaya dönmelidir'' cümleleri arasında çok az bir fark mevcut.
Marine Le Pen, Fournas'a Destek Verdi!
Fransa'nın aşırı sağcı RN partisinin grubunun lideri Marine Le Pen, bir tweet paylaşarak Fournas'a destek verdi.
“Grégoire de Fournas, meslektaşımızın hükümete sormuş olduğu soruda sözünü ettiği STK'larca tekneler vasıtasıyla taşınan göçmenlerden bahsetti. Siyasi muhaliflerimiz tarafından yaratılan polemik oldukça kaba ve Fransızları asla aldatamayacak” şeklinde görüş bildirdi.
Başbakan Elisabeth Borne, oturumdan sonra gazetecilere verdiği demeçte “Irkçılığın demokrasimizde yeri asla yoktur” dedi.
Parlamento Fournas'la İlgili Ne Karar Verecek?
Parlamento, Fournas'la ilgili karar vermek için Cuma günü toplanacak. CNN üyesi BFMTV'ye göre, parlamentodan bir milletvekiline verilebilecek en ağır ceza ihraç ve bu ceza sadece bir defa Fransa Beşinci Cumhuriyeti esnasında komünist bir milletvekili olan Maxime Gremetz'e 2011 senesinde bir parlamento oturumunu aksattığı gerekçesiyle verilmişti.