Formula 1 Araçları Hakkında İlk Kez Duyacağınız Özellikler

Yayın Tarihi:

Formula 1 yarışları gün geçtikçe daha yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Bu yarışların en gözde araçlarından birisi olan F1 hakkında daha önce duyulmayan bilgilere bir göz atalım.

Formula 1 Araçları Hakkında İlk Kez Duyacağınız Özellikler

1950 yılından itibaren her yıl tekrarlanan Formula 1 yarışları, Mart 2022 tarihiyle programa başladı. Devam etmekte olan yarışlar ise 20 Kasım 2022 günü Abu Dhabi’de son bulacak.
Kalabalık bir kitlesi olan Formula 1’in 72 yıldır var olan geçmişinde birçok araç yer aldı. Bunlardan en göze çarpanı ise F1 araçları oldu. Şimdi, bu araçların özelliklerine bir göz atalım.


Araçlarda 80 Binden Fazla Parça Bulunuyor

F1 araçları; motor, lastikler, kuvvet sistemi ve daha birçok grubun bir araya gelmesiyle beraber harika bir görünüm sunuyor. Uzmanların yaptıkları yorumlara göre %0,01’lik bir eksiklikle bile bu araçlar büyük felaketlere yol açabilir.


Lastikler Yarış Esnasında Ağırlıklarının Bir Kısmını Kaybeder

Yarış bitiminde ortalama bir F1 sürücüsü, yaklaşık olarak 4 kg kaybeder. Bunun nedeni; G kuvvetlerine ve sıcaklıklara bir saatten fazla maruz kalmasıdır. Yarışlarda sadece sürücüler değil, araç lastikleri de ağırlık kaybı yaşar. Yarış bitiminde araç lastikleri yaklaşık olarak 500 ile 700 gram arasında bir ağırlık kaybına uğrar. Lastiklerin ağırlık kaybetme sebebi ise; yüksek hız ile oluşan aşınma ve yıpranmadır.

Çok Kısa Sürede Yüzler Km Hızdan 0 Noktasına Düşebilirler

F1 araçları göz açıp kapama kadar kısa sürede 320-350 km hıza ulaşabilirler. Kavisli yollarda ve bitiş çizgisine ulaştıklarında sürücülerin, aynı şekilde hızlarını düşürmeleri gerekiyor. Bu araçlar ise 4 saniye gibi kısa bir sürede sürücülere bu olanağı sağlamaktadır.


Pit Duraklarında Geçen Süre Göz Açıp Kapayıncaya Kadar Geçiyor

Pit Stop; yarış esnasında yakıt alımı, sürücü değişikliği ve lastik değişimi gibi işlemlerin yapıldığı noktalardır.
Sürücüler bu noktalardayken yarış devam ettiğinden bu işlemlerin en kısa sürede halledilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu noktalardan çıkış en fazla 3 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşir.
2019 yılında Red Bull kokpitinde yarışan Verstappen’in 1.82 saniyelik bir zaman dilimdinde kokpitten çıkması herkesi şaşkına çevirmiştir. Bunun sebebi de bir rekor kırılmış olmasıdır.


Yarış Sırasında Kuvvet ve Sıcaklık Normal Değerlerin Çok Üzerine Çıkar

Yarış esnasında sürücüler, kavisli yollar, viraj dönüşleri gibi fren yapmaları gereken anlarda vücut ağırlıklarının beş katı kuvvete maruz kalıyorlar. Yarış esnasında kokpit içi sıcaklık 50° C’lere ulaşıyor. Ayrıca yarış bitiminde lastiklerin sıcaklığı 120° C yakın değerlere çıkabiliyor.


Benzin Tüketimi Su Gibi

Normal bir aracın 100 kilometrede 6 litre benzin tükettiğini varsayarsak eğer F1 aracı 100 kilometrede durumda 45 litre tüketir. Ortalama bir Formula 1 Yarışın, 300 kilometreden biraz fazla sürdüğünü hesaba katarak maliyeti de miktarı da hesaplayabilirsiniz.


Araçlar 0,8 ton ağırlığa sahiptir

F1 araçları kompakt bir tasarıma sahip olmaları sebebiyle bizlere çok hafiflermiş gibi bir izlenim veriyor. Dışarıdan çok hafif izlenimi veren F1 araçları, 0,8 ton yani 800 kg gibi bir ağırlığa sahiptir. Bu ağırlık araçların yakıtsız hesaplandığı ağırlıklardır.


Kıvılcımlar sadece şovun bir parçası

F1 araçları oldukça alçak inşa edilir. Bunun sebebi; bastıma kuvvetini arttırmaktır. Yarış esnasında ise koruma patenlerinin sürtünmesi orta bir kıvılcım şovu çıkarıyor.


Bir lastik dakikada en az 3000 kez dönüş sağlar

Dakikada 300 kez dönüş sağlayan bu lastiklerin saniyede de 50 kez dönüş sağladığını belirtelim.


Uzay mekiklerinin kontrol panelleri F1 araçlarının direksiyonlarıyla aynı tasarıma ve karmaşıklığa sahip

Normal bir araca göre daha çok kontrol edilmesi gereken parçalar F1 araçlarında daha fazladır. Kontrol edilmesi gerekenlere örnek vermek gerekirse; kontrol diferansiyel ayarları, telsiz, vites, fren dengesi, hidrolik sistem vb. bunları tek bir direksiyondan kontrol etmek için ise böyle bir şey ortaya çıkabilirdi. Normal bir direksiyonun yarısı kadar olan F1 direksiyonları, yirmiden fazla özelliğe aynı noktadan ulaşmayı sağlıyor.


Yarım milyar doların bir araya gelmesiyle bir araba oluşabiliyor

Yukarıda saymış olduğumuz özelliklere sahip bir aracın maliyeti ise elbette ki cep yakıyor. Eğer yarışlarda kupa kazanmak gibi bir derdiniz yoksa çok kaliteli olmayan araçlara sahip olabilirsiniz bu araçların maliyeti 150 ile 200 milyon dolardır. Ancak, daha kaliteli bir F1 aracı istiyorsanız yarım milyon doları gözden çıkarmanız gerekmektedir.


Milyon benzin masrafı

Her yarış döneminde bir F1 aracı, yarım milyonluk bir benzin masrafı çıkarıyor. Bir araç, sadece bir yarış 135 litre benzin masrafı ortaya çıkarıyor.

Gönder
runtobet casino siteleri