Flört etmek bile tek tuşa bakıyor. Tuşu bırakın flört için ayrı alanlar bile var. Tinder gibi uygulamalar üzerinden insanlar konuşmak istediği kişileri seçiyor.
Flört Uygulamalarının Atası: Operation Match Projesi
Aşkın ya da flört etmenin ne bir tekniği ne de bir kuralı vardır. Tüm olay kişinin kendini akışa ve hislere bırakmasıdır. Flört etmenin bir kuralı olmasa da flört etmeyi kolay kılan alanlar vardır. Günümüz teknoloji çağında her şey ayağımızın altında. Flört etmek bile tek tuşa bakıyor. Tuşu bırakın flört için ayrı alanlar bile var. Tinder gibi uygulamalar üzerinden insanlar konuşmak istediği kişileri seçiyor. Bu tarz uygulamaları her ne kadar yeni olarak görsek de kökü 1965 yılına dayanıyor.
Vaughan Morril ve Jeff C. Tarr 1965 yılında Harvard’dan mezun oldular. O dönem yeni yeni yaygınlaşan bilgisayarların aşk hayatı üzerinde bir etkisi olup olmayacağına kafa patlatan ikili, kadın ve erkeklerin tanışabileceği tek sosyal alanların zaman zaman düzenlenen ortak dans etkinlikleri olduğunu fark ettiler. Tanışıp flörtleşmek için yeterli alanın olmaması onları, insanların hayalindeki eşi bulmak için bir bilgisayar programı düzenlemeye itti.
İkilinin önderliğinde başlatılan bu projenin adı Operation Match’ti. Amerika içinde oldukça yeni olan bu girişime zaman zaman ikilinin arkadaşları da yardım etmek için dahil oluyordu.
Uygulamanın amacı anketler hazırlayıp gelecek cevaplara göre uygun olan kişileri eşleştirmekti. Bu anketler 75 sorudan oluşuyordu. Anket soruları: “Duaya cevap veren bir Tanrıya inanıyor musun?” Ya da “Evliliğe hazırlanırken kapsamlı cinsel aktivite büyümenim bir parçası mı?” şeklinde hazırlanıyordu. Anketler 3 dolar karşılığında doldurulup postalanıyordu.
Postalatılan anketler delikli kağıtlara aktarılıyor ardından bir oda büyüklüğünde IBM bilgisayarlarda taratılıyordu. Aktarılan anketler sonucunda katılımcılar birbiriyle eşleşiyordu. Kısa sürede binlerce katılımcıya ulaşan uygulamanın Conctact Incorporated adında bir rakibi çıktı.
1968’e kadar 1 milyon adaya ulaşan ekip New York’ta bir ofis açmaya karar verdi. Proje sayesinde evlenen kullanıcılar bile olmuştu. Büyüyen uygulamanın dengesini kurmakta zorlanan ekip projenin bir kısmını öğrencilere ve otellere sattılar.
Kısacası bize yeni gibi gelen Tinder ve Bumble gibi uygulamaların kökünün 1965 yılındaki Operation Match’ e dayandığını söyleyebiliriz.
Daha fazla yaşam haberi için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.