Equinix, teknoloji liderleriyle birlikte hazırladığı raporunu paylaştı. Araştırmada küresel büyümenin dijital yatırımlar ile desteklendiğini ortaya koydu.
Dünya genelinde 2900’den fazla BT lideri ile yapılan çalışma kapsamında hazırlanan Equinix 2022 Küresel Teknoloji Trendleri Araştırması yayımlandı.
Hazırlanan rapora göre, küresel olarak bakıldığında işletmelerin yaşanan salgından sonra dijital teknolojilere daha fazla önem verdiğini ve yatırım yaptığını gösteriyor. Resesyon endişelerinin arttığı bu dönemde şirketlerin küresel büyümeye odaklanmaya devam ettikleri ve olumlu bir tablo çizdikleri anlaşılıyor.
Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşcier tarafından raporun ayrıntılarına ilişkin açıklama yapıldı.
Aslıhan Güreşcier, “Türkiye’deki birçok işletmenin pandemi boyunca gösterdiği direnç, her zamankinden daha güçlü görünüyor. Araştırmaya göre Türkiye genelindeki şirketlerin pandemi sırasında yaptığı teknolojik değişiklikler büyük ölçüde kalıcı ve yüzde 57 gibi sağlam bir kesim, durumun böyle olduğunu bildiriyor. Ayrıca, raporun gösterdiği gibi Türkiye'deki şirketlerin yüzde 84'ünün hem yerel hem de uluslararası büyüme planlarında istikrarlı bir şekilde ilerlediğini görmek gerçekten çok olumlu. Türkiye'de 5G ağ altyapısı, kişisel veri ve gizlilik hakları ile gerçek zamanlı uygulamalar, kuruluşların üç yıllık teknoloji stratejilerinin en önemli parçaları olarak öne çıkıyor.” dedi.
Açıklamalarına devam eden Equinix Türkiye Genel Müdürü, Türkiye’deki şirketlerinin teknoloji stratejisi iöncelikli olarak önem verdiğini belirterek “Sektör genelinde sürdürülebilirliğin odak noktası olması oldukça etkileyici ancak Türkiye'deki BT karar vericilerinin yüzde 70’i, kuruluşlarının teknoloji stratejisi için çevresel etkiyi azaltmanın bir öncelik olduğunu söylese bile katılımcıların neredeyse yarısı, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmadaki zorlukları, kuruluşları için bir tehdit olarak görüyor. Siber saldırılar, güvenlik ihlalleri ve veri sızıntıları şirketler için en büyük tehditler olarak öne çıkıyor” ifadelerinde bulundu.
BT karar vericiler tarafından yapılan araştırmada %84'ü, firmaların 12 ay içinde daha fazla büyümeye odaklandıklarını belirtildi. Katılımcıların %31'i yeni bir şehre, %28'i yeni bir ülkeye, %41'i ise tamamen yeni bir bölgede faaliyetlerini sürdürmeyi düşünüyor.
Raporda en çok dikkat çeken, tedarik zinciri zorluklarına vurgu yapılması oldu. Katılımcılar tarafından işletmelerin %52'sinin küresel tedarik sorunlarına ve kıtlıklara vurgu yaptığı görüldü.
Tedarik zincirinin yarattığı sorunlarla mücadele için sanallaştırma gereksiniminin de arttığına dikkat çekildi. Raporda görüşlerine yer verilenlerin yaklaşık yüzde 42'si sanal bulut üzerinden gerçekleştirilecek işlemlerin sistemi daha da kolaylaştıracağını düşünüyor. Türkiye'deki BT yöneticilerinin yüzde 42'si, dijital olarak dağıtımlarda yükselişi hızlandırmak için bağımsız bir sunucu barındırılması neticesinde harcama yapılmasının büyümeyi hızlandıracağını aktarıyor. Ankete katılanların yüzde 54’lük büyük bir kitlesi de, dijital dönüşümde ilerlemeyi ve dayanıklılık oluşturmayı olumlu görüyor. Böylece ara bağlantı hizmetlerine yapılan yatırımı artırmayı hedeflediklerini de aktarıyorlar.
Yaşanan salgın sonrasında işletmelerin dijital stratejileri net bir şekilde yeniden dizayn edilmesine yol açtı. Türkiye'deki BT liderlerinin %31’i, pandemi sebebiyle firmaların teknolojik dönüşümü hızlandırdıklarını söylüyor. Rapora göre katılımcıların neredeyse yarısı (%46) BT bütçelerinin, artık geniş çapta kabul edilen, sağlam dijital altyapının anında gelişen iş gereksinimlerine dönüşmesi gerekliliğine dair bir iç görü mirasının doğrudan bir sonucu olarak arttığını belirtiyor. Ankete katılan liderlerin büyük bir kısmı da (%57) pandemi sırasında gerçekleşen dönüşümlerin artık kalıcı olduğunu aktarıyor.
• Müşteri ve çalışan deneyimine dikkat çekildi: Dijital benimsemenin son kullanıcıları etkilediğini kabul eden Türkiye’deki BT liderlerinin %84'ü, müşteri deneyimini geliştirmenin bir öncelik olduğunu söyledi. Ayrıca şirketlerin %80'i, çalışan deneyimini iyileştirmenin dönüşüm yolculukları ve yetenekleri elde tutma açısından kritik olduğunu belirtti.
• Bulut sistemine geçişe vurgu yapıldı: Türkiye'deki BT liderlerinin %75'i, daha fazla iş fonksiyonunu buluta taşımayı planladıklarını söyledi. Katılımcıların neredeyse yarısı, iş açısından kritik uygulamalarının çoğunu buluta taşımayı planlarken; %79’luk kesim ise güvenlik işlevlerini buluta taşımayı planlıyor.
• Bulut hakimiyetinin önemi: Genel bulut modelleri, yanıt verenlerin %43'ü için tercih edilen yaklaşım olsa da Türkiye'deki dijital liderlerin neredeyse dörtte biri (%23) hala tek bir bulut sağlayıcısına güveniyor veya hiçbirine güvenmiyor. Ayrıca, ankete katılanların %39'u ara bağlantının bağlantı esnekliğini artırdığına inanırken, %30'u hibrit çoklu bulutu etkinleştirmek için kullandığını bildiriyor.
• Geleceğe hazırlık adına İnovasyon yatırımı: Birçok BT lideri, işletmelerini geleceğe hazır hale getirmek ve 5G, nesnelerin interneti (IoT) ve Web3 gibi gelişen teknolojilerden tam olarak yararlanmak istiyor. Katılımcıların %79'u hizmet olarak her şey (XaaS) modeline geçtiklerini söyledi. Bu katılımcılardan %61’i BT altyapısının sadeleştirilmesini, %41’i esnekliği ve %59’u da iyileştirilmiş kullanıcı deneyimini bu geçişlerinin en temel nedeni olarak gösterdi.
• Sürdürülebilirlik hedefi: Dijital liderler, inovasyon yaparken BT altyapılarının sürdürülebilirliğini yakından takip ediyor. %64'ü BT ekipmanlarının çevresel etkisini ölçtüğünü ve aktif olarak sınırlamaya çalıştığını söylerken; %60'ı yalnızca temel karbon azaltma hedeflerini karşılayabilen BT iş ortaklarıyla çalışacağını belirtti. %75'i ise sürdürülebilirliğin, artık bilime dayalı hedeflere verilen taahhütlerle kuruluşlarının en önemli itici güçlerinden biri olduğunu ifade ediyor.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin devamı için Parafesör’ü ziyaret edebilirsiniz.