Amerikan fizikçi Richard Feynman tarafından bulunmuş bir konuyu daha etkili ve verimli öğrenmenin en etkili şeklidir.
Bir bilgiyi bilmek ve öğrenmek arasındaki bariz farkı ortaya koyar. Örneğin hiç bisiklete binmemiş bir insana bisikletin yapımını, pedalın nasıl çevrileceğini, direksiyonun nasıl döndürüleceğini bisikletin temel prensiplerini ve hatta bisikleti atomuna kadar bilse dahi, o insan bisiklete ilk defa bindiğinde yalpalayacaktır. İşte bir bilgiyi öğrenirken yalpalamamak için Feynman tekniğini denemelisiniz.
Feynman Tekniği Aşamaları
1) Konu Belirleyin: Öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyin ve yazın. Sonrasında bu konu hakkında bildiğiniz her şeyi altına doğru sıralayın.
2) Konu Hakkında Hiçbir Fikri Olmayan Birine Anlatır Gibi Anlatın: Tıpkı bir öğretmen gibi konuyu hiç bilmeyen birine anlatırmış gibi anlatın. Bu aşamada Albert Einstein'ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.” sözünü kendinize referans alabilirsiniz. Einstein'ın bu sözünü ters çevirirsek eğer bir şeyi 6 yaşındaki bir çocuğa anlatabiliyorsanız o konuyu anlamışsınız demektir.
3) Takıldığınız Yerde Kaynaktan Yardım Alın: Anlamadığınız veya hatırlamakta güçlük çektiğin kısımlara yoğunlaşıp konuyu öğrenmeye çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi aktarabilecek hale gelene kadar çalışın ve tekrar tekrar okuyun. Boş bir kağıt alıp öğrendiklerinizi yazın. Bu aşamayı sorunsuz hâletiyseniz, asıl çalışma kağıdınıza dönerek çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu aşama iyi olduğumuz kısımları görmenize ve eksik kısımlarımızı görüp o kısımlara yoğunlaşmamızı sağlayacaktır.
4) Benzerlikler Kurun ve Basitleştirin: Benzetmelerden yararlan ve konuyu sadeleştir. Bu aşamada konuyu öğrenirken duyulardan yararlanabilirsin. Çünkü duyular işin içine girdiğinde bilgi daha akılda kalıcı bir hale geliyor. Richard Feynman' e baktığımızda derslerinde konuyu anlatırken duyularını ortaya kattığını, öğrencilerini hep güldürdüğü görmekteyiz.
Feynman Tekniğini Ne Zaman Kullanabiliriz?
➥ Anlamakta zorluk çektiğimiz konuda
➥ Hatırlamakta zorlandığımız konuda
➥ Sınavlarımıza çalışırken
➥ Verimli ve akılda kalıcı çalışmalarımızda bu tekniği rahatça kullanabiliriz.
Richard Feynman Kimdir?
Başarılı bir Amerikan fizikçidir. Fizikçi olmasının yanı sıra düşünmeye ve bilgiye olan bakış açısıyla tanınır. Öğrencilerine en karışık bir fizik formülünü bile basitleştirerek anlatan öğretmendir. En karmaşık şeyleri herkesin anlayacağı bir şekilde indirgemiştir.
Feynman, bir konuyu basite indirgeyerek anlatabilme becerisinden oldukça gururlanırdı. Açıklamalarındaki başarısızlık, Feynman’ın kendi yeteneklerinden şüphe etmesine neden olurdu. Onun bu düşünce biçimi Einstein’ın felsefesine benzemekteydi.
Kendisi Nobel ödülü ve bunun yanı sıra başka ödüller de almıştır. 1988 yılında 69 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Feynman'ı “Dünyanın en zeki insanı” seçen Omni Gazetesinin haberini alan Feynman'ın annesi “Bizim Ritchie mi dünyanın en zeki insanı? O zaman Tanrı dünyayı korusun!” diyerek herkesi güldürmüştür.