Fasulye Fiyatlarında Büyük Artış! Bakliyat grubu içerisinde yer alan fasulyede fiyat artışı yüzde 193.
Gıda ürünlerinde devam eden fiyat artışlarının etkisiyle bakliyat ürünlerinde de fiyatlar artıyor.
Bakliyat ürünleri grubu içerisinde en yüksek artış fasulyede görülüyor. 2022 Mayıs sonu itibariyle KG fiyatı 21 TL olan fasulyede, Temmuz ayına gelindiğinde yüzde 38’den fazla yükseliş kaydedildi. KG fiyatı 29 TL’ye yükseldi.
Hasat işlemi tamamlanan ve bu sene içerisinde rekolte beklentisi 400 bin ton hedefi, kırmızı mercimekte fiyatlar son 2 aylık dönemde yüzde 11,3 azalış göstererek, KG fiyatının 19,50 TL’ye gerilemesine neden oldu.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verilerine göre yıllık bazda en yüksek artış yüzde 193 rekor oranla fasulyede, en düşük artış ise yüzde 73 oranıyla kırmızı mercimekte oldu. Kırmızı mercimeğin aksine yeşil mercimek fiyatları ise yüzde 169, nohut yüzde 138 fiyat artışı gördü.
Hasat zamanı gelmesine rağmen ve geçtiğimiz rekoltede yaşanan artışlara nazaran oluşan fiyatların yüksekliği sektör temsilcilerinin gündeminde yer alıyor. Arz ve talepteki dengesiz dağılım yanı sıra döviz kurunda dalgalanmaların fiyatlara negatif etkisi olduğu belirtiliyor.
Pandeminin etkileri, olumsuz iklim şartları ve Rusya’nın Ukrayna ile savaşı gibi olağanüstü gerçekleşen negatif faktörlerin bulunduğu bir dönemden geçildiğini belirten Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, arz – talep dengesizliği fiyat artışlarını negatif etkiliyor derken konuşmasının devamında, “Birçok ülke gibi Türkiye de ilgili ürünlerde ihracat yasağı getirdi. Diğer yandan tüm dünyada olduğu gibi kuraklık dolayısıyla yurtiçinde de rekolte kaybı yaşandı ve bakliyat üretimimiz 1 milyon 54 bin tona geriledi. Dolayısıyla stok düzeyleri de azaldı. Arz ve talep dengesinde yaşanan bu sorunlar fiyatlar üzerinde yukarı yönde etki yarattı. Ayrıca dolar kuru da son bir yılda yüzde 92 arttı” dedi.
Özdemir, TÜİK verileri incelediğinde akaryakıt fiyatları yüzde 229, enerji yüzde 108, gübre yüzde 241, zirai ilaçlar yüzde 94 pahalandı. Bu faktörlerde doğrudan fiyatlara negatif etki ediyor şeklinde açıklamalarda bulundu.
Fasulye fiyatlarındaki olağandışı fiyat artışı hakkında Özdemir, “Ayrıca TÜİK verilerine göre, 26 Şubat’ta ihracatı yasağına kadar fasulyede 50 bin 662 ton ihracatla 55,8 milyon dolar gelir elde edildi. Bu miktar önceki yıl ihracat sezonunda ise yaklaşık 23 bin tondu ve 28,1 milyon dolar değerinde ihracat yapılmıştı” değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, Türkiye’de bakliyat üretimi ve ihracatının önemli kısmı kırmızı mercimek ile sağlanıyor. Kırmızı mercimeğin bakliyat üretimindeki yeri yüzde 22, ihracattaki yeri yüzde 37, Türkiye dünyada en önemli 4 üreticiden biri, ihracatta ise 3. sırada yer alıyor.
“2017 yılında kırmızı mercimekte üretimimiz 400 bin tondu, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretimimiz 228 bin tona düştü. Ancak bu yıl bu olumsuz tablo tersine döndü. Şu an hasat sezonu tamamlanmak üzere. Ekim alanlarında ve alınan verimde geçen yıla göre önemli artış var. TÜİK tahminlerine göre üretimin geçen yıla kıyasla yüzde 75 artması bekleniyor. Böylece yeniden 2017 yılı seviyesi olan 400 bin tona ulaşılması öngörülüyor" şeklinde oldu.
“Özellikle kırmızı mercimekte ve kısmen nohutta yaşanıyor. Spekülatörlerin sistemde yer aldığı bir mekanizma fi yatlarda manipülasyonun ve stokçuluğun önünü açıyor. Gen merkezi ülkemiz olan bakliyatta üretimin daha fazla desteklenerek ilk etapta kendi kendine yeten, ikinci aşamada ise yeniden net ihracatçı bir ülke haline gelmek öncelikli hedefimiz olmalı.” şeklindeydi.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.