EYT'ye ilişkin düzenlemeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’de gerçekleşen toplantısının ardından aktarıldı. EYT maaş tarihi ve hesaplamayla ilgili detaylar verildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’a ilişkin yeni düzenleme detaylarını dün Beştepe’de gerçekleşen toplantısının ardından açıklamıştı. Buna göre yapılan yeni düzenlemede yaş sınırı konulmadan, hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin vatandaşın emeklilik hakkı kazanacağı müjdesi verildi. Üstelik bu düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapılmadan herkesi kapsayacak şekilde güncellendi.
EYT düzenlemesine yönelik detaylar belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada EYT düzenlemesinde yaş şartı olmadığını duyurdu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirmiş olduğu açıklamaların ardından EYT'liler için emekli maaşının hesaplanması ve maaşlarını hangi tarihte alacakları hakkındaki konumlar gündeme geldi. Merak edilen konulara dair tüm detaylar haberin içeriğinde yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe’de yılın son kabine toplantısı olarak gerçekleşen toplantıda; EYT düzenlemesi ile birlikte pek çok kritik konu üzerinde duruldu. Bu kritik konulardan bir tanesi olan EYT’nin yeni düzenlemesinde yaş sınırının olup olmayacağı merak ediliyor. Bu noktada prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olduğu halde yaş sebebi ile emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yeni düzenleme ile mevcut yapıdaki herkes için geçerli olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleşen toplantıda, her sene istihdama 1.000.000 kişiyi ekleyen ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini koruduğunu dile getirmişti. Bunun ardından yeni düzenlemeyle ortalama 2 milyon 250 bin vatandaşın daha emekli olma hakkı kazandığı haberini verdi. Bu doğrultuda emeklilikte herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Aralık tarihli yılın son toplantısında SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrımı olmadan 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayan ve yaş dışındaki emeklilik şartlarını sağlayan tüm vatandaşların emekli olacağı bilgisini paylaştı.
Çalışma statüsü itibari ile yaş şartı haricinde tamamlanması gereken emeklilik koşulları şu şekilde sıralandı.
SSK (4/1-A):
Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim günü tamamlanması gerekiyor.
BAĞ – KUR (4/1-B):
Kadınlar için 20 tam yıl (7200 gün), erkekler için 25 tam yıl (9000 gün) prim günü tamamlanması gerekiyor.
EMEKLİ SANDIĞI (4/1-C)
Kadınlar için 20 yıl (7200 gün), erkekler için 25 yıl (9000 gün) hizmet günü tamamlanması gerekiyor.
Yukarıda bahsi geçen şartları yerine getirmiş olanlar, yasanın çıktığı tarihten itibaren hemen emeklilik dilekçesi verebilecekler. Üstelik henüz tamamlamamış olanlar ise tamamladıkları tarihte emekli olma hakkına sahip olacaklar.
Emekli olduğu halde çalışmaya devam edecekler ilişkin sigorta prim teşviki getiriliyor. Bu sayede emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş yaşanacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı ortadan kalmış olacak.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte ilk etapta 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkından yararlanacak. Ayrıca prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla beraber bu sayı her yıl artmaya devam edecek.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi ilk etapta Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda, bunun ardından da Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak. Teklifte tartışmalı düzenlemelerin olmaması durumunda iktidar ve muhalefetin işbirliği ile kısa vade içerisinde görüşmelerin gerçekleştirilip yasalaşması bekleniyor.
Söz konusu bu yasa Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girerse yaş haricinde 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlükte olan emeklilik şartlarını tamamlamış olanlar bahsi geçen ay dilekçe verebilecekler. Ayrıca emeklilik dilekçesini Ocak ayının 1’inde vermek ile 31’inde vermek arasında hiçbir fark bulunmuyor. Ocak ayı itibarıyla dilekçe verenler 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı almaya başlayacaklar. Yığılma yaşanması halinde emekli aylığı bağlama işlemleri uzun sürse dahi 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere emekli aylığı farkını alabilecekler.
Emekli Ocak 2023 maaş zammı hususunda milyonlarca emekli 3 Ocak tarihini bekliyor. Aralık 2022 tarihli enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 6 aylık enflasyon oranı belli olacak. Bu oranın üstünde refah payı zammı eklenmesi beklenmekle birlikte asgari ücrete yapılan zam oranına yakın bir zam yapılması bekleniyor.
Ocak 2022 tarihinde en düşük emekli maaşı 1.500 TL'den 2.500 TL'ye çıkarılmıştı. Ayrıca Temmuz ayında bu rakam 3.500 TL'ye yükseltilmişti. SSK/Bağ-Kur emekli maaşlarına asgari ücrete yakın bir zam yapılması durumunda en düşük maaşın 4.500 TL seviyesine çıkarılması öngörülüyor.
Emeklinin son 10 yılda alım gücünde ciddi düşüş görülürken emekli maaşlarına yapılacak zam yaklaştı. Emekliler zam oranının asgari ücrete yapılan artış oranında olmasını bekliyor.
Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilmek için ikamet edilen il veya ilçedeki SGK Müdürlüğüne giderek bizzat başvuru yaparak öğrenebilmektedir. Eğer gidemeyecek durumda ise SGK'nın ilgili birimine telefonla ulaşıp emeklilik işlemlerinin son durumunu öğrenme imkanı bulunmaktadır. Emekli maaşının nereden hesaplanacağı ile ilgili detaylar aşağıda verildi.
4A emeklileri “uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” adresine giriş gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunun ardından, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgilerin eksiksiz girilmesinin ardından “sorgula” butonuna tıklanarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
4B emeklileri “uyg.sgk.gov.tr” adresinde 4B emekli maaşı hesaplama sayfasına girmeleri gerekiyor. Bu işlemin ardından TC Kimlik numarası, kurum ve güvenlik kodu yazılarak emeklilik maaşı hesaplanabiliyor.
4C emeklileri ise “uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/” adresine girdikten sonra doğum tarihi, cinsiyet, 4A çalışma süresi, başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin girilmesi talep ediliyor. Hizmet türü seçimi yapıldıktan sonra altta bulunan “hesapla” butonuna tıklanarak emeklilik hesaplaması yapılıyor.