EYT'ye ilişkin düzenleme beklentisi gerçek oluyor! Bakan Bilgin, EYT düzenlemesinde son düzlüğe gelindiğini ve Aralık'ta düzenlemenin Meclis'e sunulacağını aktardı. İşte EYT'de son gelişmeler...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için geri sayım başladı. Ocak ayında çözülmesi beklenen EYT'de seçim öncesi oylarını artırmak isteyen AKP hükümetinin de bu durumu lehine çevirmeye çalışacağı aşikar. Bu kapsamda düzenlemenin kısa sürede çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bakan Bilgin'de EYT'nin yürürlüğe gireceği tarihe ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gündemden düşmeyen konular arasında yer alan EYT, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarıyla son halini almaya başladı. EYT'nin Meclis'te onaylandıktan sonra Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla 2023 yılının Ocak ayından itibaren devreye alınması beklenmekte.
Bakan Bilgin yasanın Aralık'ta mecliste olacağını söylemişti. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yasanın Ocak ayında yürürlükte olmasının beklendiğini söyledi. Yani 2022 sonunda EYT işlemlerinde sona geliniyor. Şubat ayında tanımlanacak maaş hesaplamalarına Ocak ayındaki artış da dahil edilecek. Yapılan açıklamalar doğrultusunda 8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'ndan herhangi birinde sigortalı çalışmış olanlar yasa kapsamına giriyor.
EYT çıkmadığı durumda 5900 gün üzerindeki kişiler emekli olacaklardı. Bu durumda prim günü koşulları değişecekti. 1999 öncesi için SSK'lı kadınlarda 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık sürsi istenirken Emekli Sandığı iştirakçisi kadınlar 7200 prim gününü tamamlayacaklar.
EYT şle birlikte 1999 öncesinde prim günü ve sigortalılık süresi koşullarıyla Emekli Sandığı'na bağlı kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladıkları andan sonra EYT kapsamına girecekler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj çalışmalarının EYT kapsamında olmadığını ve aynı şekilde çıraklık durumunun da buna dahil olduğunu söyledi. Bu tarz çalışmaların sağlık sigortası dolayısıyla geliştirildiğini de ayrıca ekledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu çalışmanın sınır koyan değil herkesi kapsayan bir çalışma olduğunu aktarırken yalnızca prim gün sayısı ve yıl sayısının kaldırılmadığını aktardı. Kadınlar için 20 yaş, erkekler için 25 yaş şartı yerine getirildiğinde düzenlemenin yürürlüğe gireceğini kaydetti.
EYT bekleyen vatandaş sayısı 5 milyon civarında. Eğer yaş şartı kaldırılırsa emekli olacak kişi sayısı 1.5 milyon civarı olduğu belirtiliyor. Ancak geriye kalan 4 milyon kişinin de yaşı tamamlamasına rağmen prim veya sigortalılık süresine ilişkin problemleri de çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor.