Euro/Dolar paritesi yön tayini için Avrupa Merkez Bankası'ndan çıkacak kararı bekliyor.
Devamlı artan enflasyona karşı merkez bankalarının alacağı kararlar küresel piyasaların takibinde.
Fed’in resesyon kaygılarının artması ve Euro/Dolar paritesinin eşitlenmesinden sonra 100 değil 75 baz puan faiz artırımı yapacağı tahminleriyle dolar endeksindeki ralliye soluklandıran, parite ECB’nin 50 baz puan faiz artırımının da görüşüleceği bilgisiyle, dün yüzde 1’in üstünde yükseliş yaşadı.
Dolar 100 yerine 75 baz puanlık faiz artırımı ihtimaliyle düşüşe geçti. Son bir haftada yüzde 1,45 değer kaybeden dolar endeksinde zayıflığın farklı bir nedeni de Fed’ in temmuz ayı toplantısında 100 baz puan artış yapılması kararından vazgeçmiş gibi algı yaratması. Para piyasalarında yeniden 75 baz puan fiyatlanıyor. Dolar endeksi dün yüzde 1’ e yakın bir düşüş yaşayarak 106,40’ a kadar geriledi. 100 baz puanlık artış olması ihtimali dolar endeksini geçtiğimiz hafta 109,29 seviyesine çıkarmıştı.
Euro/Dolar paritesi ise ECB’ nin bugün itibariyle başlayacak olan 2 günlük toplantısında 50 baz puanlık faiz artışının da değerlendireceği haberleriyle dün yüzde 1’in üstünde yükselerek 1,027 seviyesine geldi.
ECB’nin yaklaşık 8 yıllık negatif faiz politikası 50 baz puanlık artış olması halinde sonlanacak bu artışla Euro/Dolar paritesinde Euro yeniden güçlenecek. Fakat artan resesyon kaygıları bu yükselişin sonlu olacağı kanısında.
HSBC Avrupa Foreks Araştırmaları Direktörü Dominic Bunning “ECB 50 bps artırım yapsa bile artık 50 bps Fed ve diğer merkezlerin yanında çok şahin durmadığını, paritede yükselişin uzun soluklu olmayacağını” değerlendirmesinde bulundu.
Rus enerji devi Gazprom Almanya başta olmak üzere Avrupanın en büyük enerji şirketlerinden olan Uniper ve RWE’ ye yaptığı sevkiyatlarda mücbir sebep ilan etmesiyle Avro Bölgesi ekonomilerine dair resesyon ihtimalleri hızla yükseliyor. Uniper yetkilisi, “Kararı haksız buluyoruz ve resmi olarak mücbir sebep iddiasını reddettik” dedi. Ayrıca Rusya’nın Kuzey Akım 1’ de geçen hafta başlayan teknik bakım çalışması sonra gaz akışının eski düzeyde yapılmamasına yönelik kaygılar artıyor.
Uluslararası Para Fonu’ da Rusya’nın gaz sevkiyatını tamamen kesmesi halinde durumunda Çekya, Macaristan, Slovakya ve İtalya’da yüzde 5’in üzerine çıkacak resesyon tahmini yapıyor.
IMF, gaz akışının durması halinde Doğu Avrupa ve İtalya’da ciddi boyutlarda resesyon yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu. Olası gaz kesimi için IMF, Avrupa Birliği üyelerinin temin ettikleri LNG’ yi ve bedelini paylaşmaları hakkında çağrıda bulundu.
Araştırma şirketi ICIS’ in enerji analitiği direktörü Andreas Schröder, “AB Rusya’dan hidrokarbon ithalatını önemli ölçüde azaltmayı başarsa da, fiyatları düşürebilmiş değiller” şeklinde konuştu.
Avrupa gösterge doğalgazı TTF, geçtiğimiz yıla göre yüzde 600’ün üzerinde artış gösterdi. Dün yüzde 3’e yakın artarak 164 Euro/mwh seviyesine çıktı.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.