Ethereum neden içsel bir değere sahip?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Etherum hakkında bilinmesi gerekenler bu yazımızda...

Ethereum neden içsel bir değere sahip?

Ethereum nedir?

Ethereum, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blok zinciri ve akıllı sözleşme işlevselliğini başlatan ilk ağdır.

Ethereum, Temmuz 2015'te piyasaya sürüldü ve birkaç yıl içinde çok çeşitli merkezi olmayan uygulama (DApp) teklifleri nedeniyle değeri önemli ölçüde arttı. Merkezi olmayan finansın (DeFi) ve değiştirilemez tokenlerinin (NFT'ler) patlayıcı yükselişi , başarısını en aktif kullanılan blok zinciri ağı olarak mühürledi. 

Ayrıca, yerel para birimi Ether (ETH), kripto para birimi alanındaki piyasa değeri ve günlük hacim ile ikinci konumunu sağlam bir şekilde korumuştur.

Ethereum'un gerçek değeri nedir?

Ethereum hakkında benzersiz olanı belirlemeden önce, ilk olarak gerçek değerin tanımını ve bunun Ethereum gibi dijital para birimlerine nasıl uygulandığını inceleyelim.

Finansta, içsel değer , bir varlığın veya para biriminin algılanan veya gerçek değerini temsil eder. Varlıklar gereğinden fazla veya düşük değerde olabileceğinden piyasa fiyatı ile karıştırılmamalıdır. 

ABD doları veya euro gibi itibari para birimleri, merkez bankaları gibi para otoriteleri tarafından verildiği ve öncelikle ekonomilerinde kullanıldığı için içsel değere sahiptir.

Dijital para birimlerinin gerçek değeri nedir? Hükümetlerin merkez bankaları Bitcoin (BTC)  veya ETH gibi kripto para birimlerini desteklemez, ancak gerçek değerleri kıtlıkları, kullanım durumları ve teknolojik uygulamaları ile tanımlanabilir. Yıllar geçtikçe, kripto para birimleri bir değer deposu olarak ün kazandı ve gelecekte de değişim birimleri haline gelebileceklerini vaat ediyor.

Ethereum'un gerçek değeri nedir?

Gerçek değerin bir yatırımcının bir varlığın algıladığı veya gerçek değeri olduğu göz önüne alındığında, fayda, Ethereum'un kripto topluluğu genelinde neden ilgi ve sermaye çektiği için çok önemlidir. 

 Ulusal para birimlerine bir para alternatifi olarak oluşturulan Bitcoin'in aksine, Ethereum , Ether kullanarak programlı akıllı sözleşmeleri ve uygulamaları kolaylaştırabilecek bir platform olarak inşa edildi.

Akıllı sözleşmeler

Ethereum'un akıllı sözleşmeleri, DApp'ler, DeFi ve NFT'ler uygulamaları gibi değerli gerçek dünya kullanım durumlarını güçlendirdikleri göz önüne alındığında, platformun birincil yardımcı programı olarak ortaya çıktı. Finansal işlemler için bankalar veya yasal düzenlemeler için tüzel kişiler gibi aracıların müdahalesine gerek kalmadan sözleşmelerin otomatik olarak yürütülmesine olanak tanırlar.

Milyarlarca dolar değerindeki varlık, ödemelerde, kredilerde, sigortalarda ve finansın geleceğini şekillendiren herhangi bir DeFi uygulamasında zaten kilitli durumda. Ethereum akıllı sözleşmeleri, yönetişim, tedarik zincirleri, pazarlar ve dijital tanımlama gibi kategoriler dahil olmak üzere finansal ve kamu hizmetlerinin yönetilme şeklini değiştirecektir.

Diğer blok zinciri ağlarından gelen şiddetli rekabete rağmen, Ethereum, en fazla sayıda DeFi projesine, NFT'lere ve ERC-20 jetonlarına ev sahipliği yapan DApp'ler için en popüler platform olmaya devam ediyor.

Ethereum 2.0 ne hakkında?

Ethereum, öngörülebilir gelecekte bir iş kanıtından (PoW) hisse kanıtı (PoS) yönetişim mekanizmasına geçiyor ve bu da daha hızlı ve daha verimli bir blok zinciri ile sonuçlanıyor.

Ethereum Ağı, DeFi ve NFT'lerin finans ve sanat dünyalarını ele geçirmesinden bu yana işem hacmi ve boyutunda önemli bir artış yaşadı. Bu tür trafik, genellikle blok zincirini sürdürülemez hale getiren ücretlerde önemli bir artışla sistemik darboğazlara neden oldu.

Ethereum'u ana akım haline getirmek ve artan sayıda işlemi desteklemek için önemli bir dönüşüm ihtiyacı ortaya çıktı. PoW'dan PoS'a yükseltme, temel ademi merkeziyetçiliğini korurken Ethereum'u daha ölçeklenebilir, verimli ve sürdürülebilir hale getirecek. 

Yükseltme,  kullanıcıların ağ üzerinde varlıkları nasıl işlem yaptığını ve elinde tuttuğunu etkilemeden, yalnızca teknik bir çerçeve içinde arka uçta gerçekleşir. Ethereum'un yol haritası,  yükseltmenin tamamlanması için aşağıdaki üç aşamayı öngörüyor: 

Faz 0, ayrıca İşaret Zinciri olarak da bilinir 

Bu güncelleme zaten yayında ve Ethereum'a staking getiriyor. Gelecekteki yükseltmeler için zemin hazırlar ve yeni sistemi koordine eder.

Birleştirme

Mevcut ağ olan Mainnet Ethereum, bir noktada Beacon Chain ile Beac birleşmek zorunda kalacak ve bunun 2022'de gerçekleşmesi bekleniyor. Birleştirme, tüm ağ için stake etmeyi mümkün kılacak ve enerji yoğun madenciliğin sonunu gösterecek.

Kırık Zincirler

Parça zincirlerinin 2023'te başlatılması  bekleniyor. Ancak parçalama, Ethereum'un ölçeklenebilirliğini ve kapasitesini geliştirmek için çok aşamalı bir yükseltmedir. Parça zincirleri 2. katman çözümlerinin ağın performansını artırırken düşük işlem ücretleri sunmasını sağlar. 

Sharding, daha küçük düğüm kümelerinin tüm ağda bir fikir birliğine varmaya gerek kalmadan işlemleri paralel olarak işlemesine izin veren süreçtir. Ethereum 2.0 , şu anda yürürlükte olan 30 TPS'nin aksine, parça zincirlerinin konuşlandırılması yoluyla işlem hızını saniyede 100.000 işleme (TPS) getirmeyi vaat ediyor .

Ethereum'un PoS'a geçişi, kripto topluluğu içinde hararetli bir tartışma yarattı. Daha enerji verimli bir sistem nedeniyle ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik dahil olmak üzere sonuçta ortaya çıkan faydalardan bazıları açık olsa da, birçok kişi uygulama nedeniyle ademi merkeziyetçiliğin risk altında olabileceğinden korkuyor. 

PoS doğrulama süreci, işlem doğrulaması üzerinde aşırı etkiye sahip olabilen büyük holding doğrulayıcıları üzerinde tetiklenebilir ve dolayısıyla ademi merkeziyetçiliğin gerçek doğasını etkileyebilir. Geçişi eleştirenler, parçalamayı da ağın güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor. Çoklu ve küçük parça zincirlerini güvence altına almak için daha az doğrulayıcıya ihtiyaç duyulacağından, kötü niyetli aktörlere daha fazla maruz kalma riski daha yüksektir. 

Ethereum 2.0, Ether'in gerçek değerini nasıl etkileyecek?

Birçok kripto uzmanı, 2022'nin Ether fiyatı için bir "ya da kırılma" yılı olacağına inanıyor. Dijital para birimi, 2015 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana olağanüstü bir yükseliş yaşadı ve yol boyunca oldukça değişken hareketler de dahil olmak üzere 2021'de yalnızca 0,30 ABD dolarından 4,800 ABD Dolarına yükseldi.

Ether, ETH 2.0'a geçiş yoluyla muazzam büyümesine ayak uydurabilecek mi? Teknik veya temel analize dayalı olarak herhangi bir varlığın fiyatını tahmin etmek imkansız olsa da, kripto yatırımcıları oybirliğiyle ETH 2.0'ın Ether'in gerçek değerini etkileyeceğine ve birçok şeyin yükseltmenin sorunsuz uygulanmasına bağlı olacağına inanıyor.

Herhangi bir önemli dönüşümde olduğu gibi, ETH 2.0'ın ilk dağıtımı volatilitenin doğrudan bir nedeni olabilir. Yükseltme ağ genelinde kapsamlı bir şekilde test edilene, onaylanana ve etkili olana kadar uzmanlar, ETH fiyatını kaçınılmaz olarak etkileyecek aylarca belirsizliği tahmin ediyor.

Uzun vadede, daha sürdürülebilir ve verimli bir PoS'a geçiş, Ethereum'un platformda inşa edilen kullanıcılar ve şirketler için benimsenmesine fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte, bunların hepsinin ortaya çıkacağı yol ve zamanlama, daha doğru bir görünüm olana kadar tahsislerinde temkinli işaretler gösteren yatırımcılar arasında bir tereddüt nedenidir. 

Pek çok şey, talepte ve işlevsellikte ortaya çıkan yükseltme başarısına ve yenilenen platformun diğer tüm yenilikçi ağ rakipleri arasında lider konumunu sürdürüp sürdüremeyeceğine bağlı olacaktır.

Ethereum bir değer deposu olabilir mi?

Bir değer deposu olarak BTC ile rekabet açıktır. Finansal analistlere göre, gerçek dünyadaki kullanımı nedeniyle ETH, baskın dijital para birimi olma potansiyeline sahip.

Hem BTC hem de ETH , ademi merkeziyetçilikleri ve programlanabilir arzları nedeniyle uzun süredir enflasyona karşı koruma olarak görülüyor . Bitcoin'in sınırlı 21 milyon jeton arzı açık bir özellik olsa da, Ether'in arzı sınırlı değil, dezenflasyonist olarak kabul ediliyor. 

Dezenflasyonist arz

Bitcoin'in aksine, Ethereum'un sınırsız bir Ether kaynağı vardır. Bununla birlikte, madencilik süreci boyunca dolaşımı her yıl sınırlandırılmaktadır. Bu mekanizma, dezenflasyonist olarak adlandırılır, çünkü arz, ilerledikçe şebeke gereksinimlerine göre ayarlanır ve fiyat enflasyonu geçici olarak yavaşlar.

Ethereum'un yeni PoS konsensüs mekanizması ile, PoW'da olduğu gibi madencilerin yeni bloklarla ödüllendirilmesi yerine, doğrulayıcılara doğrulanan her işlem için bir işlem ücreti verilir. 

Stake mekanizması, Ether'in kilitlenmesini sağlar ve ne kadar çok coin stake edilirse, dolaşımda daha az olduğu için daha değerli olma şansları o kadar yüksek olur. Bir bakıma bu süreç, Bitcoin'den farklı bir şekilde olsa bile kripto para birimini daha kıt hale getiriyor.

Eter vadelileri

Şubat 2021'de CME Group, Bitcoin'in yanı sıra kripto para birimi teklifine Ether'i de ekledi. Bu önemli başarı, piyasalarda işlem gören ve değerinin artmasına katkıda bulunabilecek daha fazla kripto para birimi enjeksiyonu olduğu anlamına geliyor.

Aralık 2021'de CME Group , CME Group'un popüler E-mini hisse senedi endeksi vadeli işlem sözleşmelerinin versiyonları olan mikro Eter vadeli işlemleri için sözleşme başlattı. Kurumsal yatırımcıların sözleşmelerinden daha küçük sözleşmelerdir ve bu nedenle perakende yatırımcılar için daha erişilebilir ve uygun maliyetlidir. 

Hem kurumlardan hem de perakende yatırımcılardan daha fazla piyasa katılımcısı kripto para birimine daha fazla maruz kaldıkça ve fiyat riskinden korunduğu için bunların da Ether değerine katkıda bulunması bekleniyor.

Gönder
runtobet casino siteleri