2023 seçimleri sonrası Vanguard Group Inc., Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetmesi halinde Türkiye tahvil piyasasına talebin hızla artmasını bekliyor.
Türkiye tarihi 2023 seçimlerine doğru adım adım yaklaşırken ünlü Vanguard Group Inc.’in yaptığı Türkiye piyasası analizi dikkat çekti. Şirket yaklaşık 7,1 trilyon dolarlık fonu yönetirken, yatırımcılarına seçimler yaklaşırken Türkiye'de bazı ''ağırlığı azaltma'' pozisyonlarını kapatmaya başladı. Seçim fiyatlaması piyasalar tarafından başlarken, iktidarın değişmesi durumunda Türkiye piyasasına ilginin dahada artacağı tahmin edildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son dönem gayrisafi yurt içi hasıla sonuçlarını açıkladı ve buna göre Türkiye ekonomisi geçen yıl beklenenden daha iyi bir performans göstererek %5,6 büyüme kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 yıl sonra seçimi kaybetmesi halinde tahvil ve hisse piyasalarına büyük giriş yaşanması bekleniyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye duyduğu güvensizlik sebebiyle Borsa İstanbul'dan ve devlet tahvillerinden hızlı çıkış yapmıştı. Tekrar yabancı fonların ve yatırımcıların ülkeye seçim sonrası dönme ihtimali iktidarın değişmesi halinde gelme ihtimali artıyor.
Erdoğan'ın özellikle son 5 yılında yabancı yatırımcılar pozisyonlarını kapatıp ülkeyi terk etti. Yabancıların lira cinsi varlıklarını rekor düşük seviyelere indi. Sistem değişikliğinin yaşandığı 2018'in ardından çıkışların hız kazanmasıyla yabancılar 60 milyar dolarlık tahvil ve hisse satışı gerçekleştirdi. Bu yatırımların seçimden sonra Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanması halinde hızla Türkiye piyasasına geri döneceği düşünülüyor.
Vanguard Group Inc. üst düzey yetkilisi Eisinger'in Bloomberg’e yaptığ açıklamada; “Eğer Erdoğan kaybederse Türk tahvilleri çok karlı olabilir. Eğer Erdoğan kazanırsa, büyük ihtimal ortodoks olmayan faiz politikalarına ve kredi genişlemesine devam edecek ve bu durumda büyük olasılıkla dış finansman açığı büyük ölçeklerde kalmaya devam edecek.” ifadelerinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faizin enflasyonun sebebi olduğu teorisiyle dünyada ilk defa denenen ekonomi politikası işe yaramayarak enflasyonun daha fazla yükselmesine yol açtı. Özellikle yabancı yatırımcıların deneysel yaklaşımlardan rahatsız olmasıla çıkışları hız kazandı. Türk lirasının hızla değer kaybetmesi yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına yatırım yapmamasına neden oluyor. 2018 sonrası düşük faiz politikası yürüten Merkez Bankası bu politikanın en kötü etkisini enflasyon tarafında yaşadı. Tarihin en yüksek enflasyonlarından biriyle yüzleşen Türkiye'de fiyat istikararının bozulmasıyla yabancı yatırımcıların hisse ve tahvil piyasalarına ilgisi dip yaptı.
Son dakika! Suudi Arabistan Fonu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) 5 milyar dolar kaynak aktaracak. Suudi Kalkınma Fonu anlaşmayı duyurdu.
Altılı Masa'nın Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi halinde piyasaların daha realist politikalarla yönetilmeye başlayacağı düşüncesi yatırımcılar tarafından olumlu karşılanması bekleniyor. Muhalefetin seçimi kazandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tam tersi politikalar yürüterek ekonomiyi literatüre uygun bir çerçevede yöneteceği düşünülüyor. Bu durum yabancı yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye daha hızlı bir şekilde artırabilir. Sıcak para girişinin ülkeye hızla gelmesiyle döviz bazlı yaşanan enflasyon baskısının da kırılmaya başlayacağı tahmin ediliyor.
Merkez Bankası, 2023 itibariyle yürürlüğe koyduğu yurt dışına 50 bin dolar üzeri döviz transferlerini bilgilendirme yükümlülüğüne uymayan bankalara 600 milyon TL ceza kesti.