Fikret Kileci, “Bizim en büyük sorunumuz enflasyon muhasebesi. Firmalar teknik iflasta. Firmaların alacağı var, borcu da var. Borcu güncelleniyor ama alacağı sabit kalıyor” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanvekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2 Eylül’de açıklanacak aylık ihracat rakamlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Geçen ay Kurban Bayramı tatiline rağmen iyi bir rakam elde ettik. Bu ay tatilimiz olmadı. O yüzden açıklanacak rakam yılsonu için önemli bir işaret verecek. Yılı 250-260 milyar dolar arasında tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Bu, resesyon kaynaklı beklentimiz. Siparişler azalmasa 280 milyar doları da geçebilirdik” ifadelerini kullandı.
Pandemi ve savaş ortamının Türkiye’ye fırsatlar getirdiğinin altını çizen Kileci, dünyanın sigortası gibi olduklarını söyledi.
Elde edilen avantajın iyi planlama ile Türkiye’yi iyi bir noktaya taşıyabileceğine değinen Kileci, yılın ilk 7 aylık döneminde kilogram birim fiyatının 1,5 dolara yaklaştığının altını çizdi. İlk hedeflerinin önce 2 dolara ulaşmak olduğunu ifade eden Kileci, nihai hedeflerinin ise 3 dolar ulaşmak olduğu bilgisini verdi.
“Maalesef ürünler ellerinde kaldı. Merkez Bankası’nın döviz bozdurma uygulamalarında ihracatçı zarar etti. Döviz kredisine ulaşma sorunumuz devam ediyor. TL kredisi bile zor. Bizim en büyük sorunumuz enflasyon muhasebesi. Firmalar teknik iflasta. Alacağı var, borcu da var. Borcu güncelleniyor ama alacağı sabit kalıyor. Ancak bu dönemde bazı firmaların, özellikle döviz kredisi kullanamayan ve alacakları döviz olan firmaların bilançoları artı olarak kaldı. Yaşadığımız sorunun temel nedeni kredi musluklarının birden kapanması oldu.
“Haftada bir maliyet hesabı yapıyoruz”
Resesyon kaygısının tüm dünyada yaşandığını belirten Kileci, Türkiye gelen siparişlerin de tedirginlik etkisiyle azaldığını kaydetti. Avrupa pazarında yaşanan düşüşü ABD ve Afrika pazarı ile telafi ettiklerini ifade eden Kileci, şunları söyledi: “Pazar çeşitliliği sağlamak bu tür küresel krizlerde önemli. Dolar/Euro paritesinin başlangıç noktası 0,86’ydı. Yeniden o noktaya geleceği konuşuluyor. Bizim de en fazla ihracatımız Euro bölgesine. Dolayısıyla bu durum zararımıza oluyor. İhracatçılar olarak kurun her zaman stabil olmasını istiyoruz. Çünkü, kur oynaklığı maliyet hesabı yapmayı zorlaştırıyor. Haftada bir maliyet hesabı yapıyoruz. Ticaretin dünyada ne kadar sigortası varsa kullanalım ki en az hasarla çıkalım. Riski yönetmemiz lazım. Konjonktür çok hızlı değişiyor.”
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.