70/20/10 kuralı nedir? Nasıl uygulanır? Yararları nelerdir? 70/20/10 öğrenme modeli öğrenme ve gelişimin üç ayrı yolunu kapsar. Bu yolları sizler için derledim.
70:20:10 modeli, nasıl öğrendiğimzle ilgili bir çerçeve sunar ve öğrenme ve gelişimin üç ayrı yolunu kapsar.
Öğrendiklerimizin %70’ini, görevdeki eylemlerimizden, %20’sini, insanlarla olan ilişkilerimizden ve geri dönüşlerden, %10’unu ise geleneksel eğitimler ile oluşturmaktadır.
70-20-10 kuralı Google tarafından da uygulanan bir kuraldır. Peki bu kuralı Google uygulayabiliyorsa sen neden yapmayasın? Google'ın yenilikçi fikirler için kurulan iş modelinde, kaynakların %70'i ana işe, %20'si belirtilen fikirlere, %10'u ise yepyeni, daha önce hiç ortaya atılmamış fikirlere ayrılıyor.
70:20:10 öğrenme ve gelişme modeline göre dağılımı şöyledir;
- %70 Deneyimsel Öğrenme: Beceriler, sadece işi günlük olarak yaparak öğrenilir ve geliştirilir.
- %20 Sosyal Öğrenme: Beceriler, başkaları ile ortaklaşa çalışarak ve meslektaşlarla işbirliği yaparak elde edilir.
- %10 Örgün Öğrenme: Beceriler, resmi bir ortamda öğrenilir.
İlk önce, çalışanların rollerini genişletmek ve onları daha yeni sorunların üstesinden gelme yöntemlerini denemeleri için kuvvetlendirmektir. İkincisi ise, doğru öğrenme yönetimi araçlarını uygun bir şekilde sağladığınızdan kesin bir şekilde emin olmalısınız.
2) %20'yi Uygulamak - Sosyal Öğrenme
Çalışanların işleri devam ederken birbirine işler hakkında fikir alması, yardım etmesi genel manada olağan bir durumdur. İşinizde doğru bir ortamı oluşturarak teşvikte bulunarak ve bilgi paylaşımına izin veren yeni bir öğrenme yönetim sistemi yöntemi bularak bunu teşvik etmenin birçok yolu vardır. Mesela, meslektaşları birbiriyle eşleştirmek ve daha deneyim sahibi bir çalışanın daha az deneyimli çalışana liderlik etmesi gibi uygulamaları kuvvetlendirmek uygun bir bakış açısı katacaktır.
Diğer yandan, çalışanların içeriği kendilerinin oluşturmasını sağlayıp kurumunuzdaki bilgi dolaşımını da hızlandırabilmeniz mümkün.
3) %10'u Uygulamak - Örgün Öğrenme
En son olarak, resmi öğrenme, öğrenme ve gelişiminde en ufak kısma sahiptir. 70:20:10 öğrenme modelini değerlendirirken, birçok kişi bunun insanları eğitim kursları ve benzerlerini kullanmaktan caydırmaya çalıştığını düşünür, fakat bu doğru değildir.
Resmi öğrenmenin öğrenmenin sadece %10’unu oluşturması hiç eğitim alınamaması yada daha az eğitim alınması manasına gelmez. Eğitimin tarzından çok kalitesine daha fazla önem verilmesi gerekir.
70-20-10 Modeli ilerici bir model olmasına karşın başarısını ispatlayacak yeterli gözlem ve akademik çalışma yer almamaktadır. Bununla beraber, Towards Maturity tarafından yapılan bir araştırma sonucunda, 70:20:10 modelini uygulayan kuruluşlarda şu faydaları gözlemleniyor:
>> Müşteri memnuniyetinde artış bildirme olasılığı 2 kat fazla
>> Personel motivasyonunda iyileşme bildirme olasılığı 3 kat fazla
>> Kurum içi iş değişikliğine uyum sağlama olasılığı 4 kat fazla
>> Yetenekleri çekme olasılığı 5 kat fazla