En Çok Yasak Getirilen Romanlar ve Nedenleri

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Farklı bir çok nedenden ötürü yasaklanmış romanlar bulunmaktadır. Okurlarıyla arasına engel konulan bu romanlar, bir zamanlara damgasını vurmuş kitaplardı.

En Çok Yasak Getirilen Romanlar ve Nedenleri

 

Türlerin Kökeni - Charles Darwin

En çok yasak getirilen romanlar listesinin ilk sırasında ise Charles Darwin'in yazdığı “Türlerin Kökeni“ adlı kitap yer alıyor. Darwin'in evrim düşüncesine dayanan bu kitap, içinde yazılanlardan dolayı uygun görülmemişti. İnsanların kökeninin maymunlara dayandığını iddia ettiği bu roman, ilk olarak 1859'da Yugoslavya'da yasaklanmıştır. Daha sonra 1935’te Yunanistan'da ve 1925’ten 1967’ye kadar ABD'de yasaklanmıştır. Amerika'da yasaklanmasının en önemli sebebi ise evrim teorisinin öğretilmesinin yaratılış düşüncesine aykırı olmasıydı.

 

 

 

Şeker Portakalı- Jose Maruo De Vasconcelos
Yasak getirilen bir çok sayıda roman vardır ve her birinin nedeni oldukça farklıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın “100 Temel Eser" olarak çocuklara önerdiği kitaplar arasında Şeker Portakalı'da bulunmaktadır. Bir öğretmen bu kitabı öğrencilerine proje ödevi olarak verdiği zaman içinde yazan argo kelimeleri fark eden bir veli olmuştur. Bunun üzerine öğrencinin velisi kitabın içinde yazılanları söyleyerek bakanlığın kitabı yasaklamasını istemiştir. Daha sonra bakanlık kitabı incelemiş, uygunsuz içerikler yer aldığını ön görerek öğretmen hakkında soruşturma başlatmıştır. Bu olayın ardından da kitabın sakıncalı olduğunu tescil ederek okunması için yasak koymuştur.

 


Risale-i Nur - Said Nursi
Risale'i Nur, Said Nursi'nin en çok okunan kitaplarından biriydi ve kuranın bir kısım ayetlerini farklı bakış açısıyla yorumlamıştır. Bilinen tasvirlerden farklı olarak bu ayetleri felsefik ve teolojik bir yönde yorumlayan Said Nursi, bu kitapla çok eleştirilmiştir. Aynı zamanda kitapta yalnızca ayetleri değil, imani konulara da değinmiş, farklı yorumlar yapmıştır. 300’e yakın ayetin açıklandığı bu kitap bir dönem yasaklanmıştır.

 


Binbir Gece Masalları
Dünya çapında en çok okunan kitaplar arasında yer alan Binbir Gece Masalları, tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. İlk kopyasının tarihi 14. Yüzyıla kadar uzanan Binbir Gece Masalları, ömrü en uzun olan kitaplar arasındadır. Öncellikle toplum ahlâkını bozmakla suçlanan bu kitap daha sonra bu masalların anlatıldığı İslam ülkelerinde özellikle yasaklandı. Irak, İran, Afganistan ülkelerinde hâlâ yasak olan bu kitap, daha farklı suçlamalara da maruz kalmıştı. Mısır’da da dine iftira ve ahlaksızlık suçlamalarıyla yasaklanan bu kitap, daha sonra Amerika’da da yasaklanmıştır. 1926- 1950 yılına kadar yasaklı kalan bu kitap daha sonra 1985’te İsrail'de de okunmasına engel konmuştur.

 


Kadın Argo Sözlüğü – Filiz Bingölçe
Argo kelimesi, toplumda hiçte hoş karşılanmayan durumları ortaya koyar. Bir de söz konusu kadın argosu ise daha da kötü bir hâle gelir. Filiz Bingölçe ‘nin yazdığı “Kadın Argo Sözlüğü “ kitabı tam da uygun olmayan bu içerikleri oluşturuyordu. Bunun üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, 2001’de 9. Asliye Ceza Mahkemesine kitabın yasaklanması için başvurdu. Daha sonra mahkeme talebi uygun bulmayarak geri çevirdi. Bunun üzerine savcılık 2002 yılında yayıncı ve yazarla ilgili “müstehcen kitap yazıp yayınlamaktan" dava açtı. Ancak bilirkişi raporunda kitabın bilimsel olduğu yönünde karar çıkınca dava düştü.

 

 


Boyalı Kuş – Jerzy Kosinski
Kitap, 2. Dünya savaşını bir çocuğun gözünden anlatıyor ve oldukça ilginç bilgiler yer alıyor. Aydın Emeç, Kosinski'nin bu kitabını Türkçe’ye çevirerek ülkemizde de okunmasını sağladı. Tüm dünyada ilgi gören bu kitap, 1968’de ülkemizde de ilgi görmeye başladı. Daha sonra kitaba farklı anlamlar yükleyenler oldu. Kimilerine göre kominizm propagandasının yapıldığı, kimilerine göre de Amerikalılar tarafından yazıldığı öne sürülerek kitap için dava açıldı.

 

Gönder
runtobet casino siteleri