Emtialara Talep Artabilir

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Troy Maden tarafından hazırlanan raporda, yatırımcıların reel getiri talebinin yanı sıra endüstriyel talebin de etkisiyle 2022’nin değerli maden fiyatları açısından pozitif bir yıl olacağının altı çizildi

Emtialara Talep Artabilir

4Troy Kıymetli Madenler, "Kıymetli Madenler Beklentileri 2022" raporunu yayınladı. Troy Kıymetli Madenler raporuna göre, 2022 yılında artan enflasyon riskleri karşısında altın başta olmak üzere değerli madenlere yatırımcı ilgisi artacak. Troy Kıymetli Madenler raporunda, yükselen enflasyon karşısında, başta ABD Merkez Bankası (FED) olmak üzere küresel sıkılaştırıcı para politikasının getirisiyle faiz oranlarının yükseleceği için, 2022'de değerli madenler enflasyona karşı "güvenli liman" olarak yeniden açılacak.

Küresel enflasyondaki yükseliş altına ilgiyi artıracak

Troy Kıymetli Madenler 2022 Beklentileri raporunda, altının 2021'de belirsizlik ve enflasyon risklerine karşı "güvenli liman" rolünü oynamadığını belirtti.

2022 senesinde altının tarihi rolüne geri dönebileceği ve aynı zamanda  2.000 dolar/ons seviyesini tekrardan  aşabileceğine dikkat çekilen raporda, 2022 senesinde altın fiyatlarına ilişkin beklentilere yer verildi. Raporda; “2022 küresel büyümenin geçen yıla göre yavaşlayacağı, enflasyonun artmaya devam edeceği ve buna karşın başta FED olmak üzere merkez bankalarının sıkı para politikalarına döneceği bir yıl olacak. Özellikle sıkı para politikalarına geri dönülmesi altın fiyatları üzerinden baskılayıcı bir etki yaratacak olsa da yükselen enflasyona karşın, artan faizlerin reel getiriyi artıramayacak olmasından dolayı, altın tarafındaki güçlenmenin süreceğini öngörüyoruz. Faizlerin kaçınılmaz olarak bir süre daha enflasyonun altında kalacak olması nedeniyle getiri arayışında olan yatırımcıların, altın gibi enflasyon karşısında hedge görevi üstlenmesi beklenen yatırım varlıklara ilgisinin artmasını sağlayacak. Bu ilginin de etkisiyle altının 2022 yılında öne çıkararak 2.000 dolar/ons seviyesini yeniden aşmasını sağlayabilir” ifadesine yer verildi. 

Yine  Rusya Ukrayna arasındaki kriz ve  beraberinde ABD Çin arasındaki ticaret savaşı 2022 senesi boyunca bizlerle olma ihtimali masada dururken, jeopolitik risklerden kaçınmak isteyen yatırımcıların altını tercih etmeleri beklenebilir.

Yeşil üretime yönelim gümüşe talebi artırıyor

Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, gümüşün 2021 yılını yüzde 12 kayıpla kapattığı belirterek, 2022 enflasyon karşısında korunma görevini üstlenmesinin yanı sıra, özelikle endüstriyel kullanımındaki yükseliş ile birlikte gümüş için pozitif bir yıl olacağı belirtti.. Rapora bakıldığında gümüşe ilginin artması beklentisinin sebepleri şöyle sıralandı; “Otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara yönelmesi gümüşü destekleyen bir unsur olarak öne çıkacak. Aynı zamanda güneş enerjisi gibi yeşil enerjinin de kullanım alanlarının artacak olması, gümüşü pozitif yönde etkileyecek gelişmelerden biri olacaktır. Gümüşün artan talebine karşılık, arz tarafında maden üretimindeki azalış ve geri dönüşüm oranının düşük olması, gümüşü destekleyecek unsurlar olarak öne çıkıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda gümüşün 2022 yılı içerisinde yeniden 30 dolar/ons seviyesinin üzerini çıkmasını bekliyoruz.”

Hidrojen teknolojisi platine olan talebi artıracak

Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, yıl içerisinde rekor seviyelere çıkmasına rağmen otomotiv üretiminde yaşanan yavaşlamanın da etkisiyle 2021 yılını yüzde 10’a yakın bir kayıpla kapatan platinin, 2022 yılında yatırımcısının yüzünü güldürmesi bekleniyor. Raporda hidrojen teknolojisinin bir parçası olarak yakıt hücrelerinde kullanılmış olan  platine, 2022 senesinde inovatif bir alan olan hidrojen enerjisindeki gelişmelere paralel talebin yükseleceği belirtildi. Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, “Otomotiv endüstrisinde, karbon salınımını azaltacak araçlar üretilirken, elektrikli araçların tek başına yetersiz kalması sebebiyle alternatif teknolojiye ihtiyaç duyulacak olmasından dolayı, hidrojen enerjisiyle çalışan çevreci araçlar bu noktada iyi bir alternatif olacaktır. Aynı zamanda diğer kıymetli madenlere göre platin ucuz kaldığı için önümüzdeki günlerde daha da öne çıkacaktır Bu gelişmeler doğrultusunda platinin 2022 yılı içerisinde yeniden 1.100 dolar/ons seviyesinin üzerini çıkmasını bekliyoruz” denildi.

Raporda, geçen sene 3.000 dolar/ons seviyesini aşarak rekor kaydetmesine rağmen çip krizinden sert bir darbe alan ve yılı yaklaşık yüzde 19 kayıpla kapatan paladyumun, çip krizinin çözülmesi durumunda 2022 senesinde  hızla toparlanacağı belirtildi. Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, “2022 yıl başı itibariyle çip krizi henüz çözülmüş değilken, üreticilerin iyimser açıklamaları devam ediyor. Otomotiv endüstrisinin toparlanacağı öngörüsüyle paladyumun tekrar yükseliş trendine gireceğini ve 2.500 dolar/ons seviyesini yeniden aşma beklentimizi koruyoruz” denildi.

TROY KIYMETLİ MADENLER 2022 YILI FİYAT TAHMİN

 ($/ons)

En Düşük

En Yüksek

Yıl Sonu

Ortalama

ALTIN

1.675

2.155

2.045

1.905

GÜMÜŞ

20,00

37,20

29,55

27,70

PLATİN

865

1.430

1.155

1.100

PALADYUM

1.670

2.700

2.345

2.210

 

Kaynak: https://www.borsatek.com/kiymetli-madenlere-ilgi-artacak-79275h.htm
Gönder
runtobet casino siteleri