Emtia piyasalarında yaşanan negatif görünüm globalde yaşanan gelişmelerin akabinde tersine döndü. Yeni haftada emtia piyasalarında yön yukarı...
Fed Başkanı Powell’in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklaması ve Çin’deki Covid-19 tutumundaki olumlu seyir emtia piyasasına pozitif etki etti.
Geçtiğimiz hafta emtia piyasası Fed Başkanı Powell konuşmasından ve Çin’deki pandemi kısıtlamaları tutumundaki pozitiflik haberinden önce negatif iletiyordu.
Pandemi kısıtlamalarının uygulandığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Urumçi’de karantina altında olduğu belirtilen apartmanda meydana gelen yangın sonucu 10 kişi vefat etmişti. Yaşanan bu elim olayın ardından Covid-19 tedbirleri için ülke genelinde protestolar organize edildi. Globalde riskli faktörlerinde artış ve yükselen resesyon ihtimalleri ile Çin’de yaşanan olaylarla emtia piyasalarında gerileme görülmüştü.
Sonrasında ise Fed Başkanı Powell birtakım açıklamalar yapmış, Çin’in pandemi kısıtlamalarında gevşemeye gideceği haberi ile de emtia piyasası rahat bir nefes almıştı.
Daha sonra ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Çin'in Kovid-19 politikasına ilişkin olumlu haber akışıyla emtia piyasası, yükselişe geçerek alıcılı bir seyir izledi.
Fed Başkanı Powell konuşmasında, “Enflasyonu aşağı çekmek için alınan faiz kararlarında biraz yumuşama mantıklı olabilir” açıklamasını yapmıştı. Fed yetkilileri de faiz artışlarındaki hızda vites düşürülmesine sıcak bakıyor.
Pandemi kısıtlamalarındaki gevşeme haberleri ve hükümetin inşaat sektöründeki pay piyasalarında fonlama imkanı tanıması emtia talebinde pozitif etki oluşturdu.
Geçtiğimiz hafta altında yüzde 2.4, gümüşte yüzde 7.9, paladyumda yüzde 2.3 ve platinde yüzde 3.5 değer artışı görüldü. Artışa Fed’in yaptığı açıklamanın etkili olduğu öngörülüyor.
Tezgah üstü piyasalarda bakır yüzde 2.1, kurşun yüzde 1.9, alüminyum yüzde 4.2, nikel yüzde 10.3 ve çinko yüzde 4.7 artış gösterdi.
Londra Metal Borsası'nda Mart’ta nikelde kaydedilen ilerleyişin etkileri halen hissediliyor.
Geride kalan haftada Brent yüzde 2.1 artış gösterirken, New York Ticaret Borsası’nda doğalgaz yüzde 10.6’lik bir gerileme yaşadı.
Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de talebe yönelik endişelerdeki azalma ile brent petrol fiyatları artış gösterdi.
ABD’nin petrol fiyatlarındaki artışta ham petrol stoklarındaki gerileme tahmini ve talepteki güçlenme etkili oldu.
Doğal gaz fiyatları ABD’de üretimin güçlü seyretmesi ve hava koşullarındaki öngörülemeyen durumlar sebebiyle geriledi.
Chicago Ticaret Borsası'nda işlemde olan buğday yüzde 4.5, mısır yüzde 3.7 ve pirinç yüzde 2.7 düştü. Soya fasulyesi yüzde 0.2 yükseldi.
Pamuk yüzde 5.8, şeker yüzde 1.5 ve kakao yüzde 2.1 değerlenirken kahve ise yüzde 1.5 düşüş gösterdi.
Soya fasulyesindeki fiyat artışı ham petrol fiyatlarının biyoyakıt talebine destek vermesi sebebiyle gerçekleşti.
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, “DXY de görülen düşüş ile birlikte satış baskısı azalıyor.”dedi.
Ergezen,BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün duyurduğu üretim tahminlerinin yükseliş göstermesi pirinçte satış baskısı meydana geldi.
Ergezen ayrıca, petrol fiyatlarındaki görülen toparlanmanın şeker fiyatlarına da etkisi görüldü.