Elon Musk, Twitter’ı bot hesap sayılarını gizlediğini iddia ederek sahtecilikle suçluyor.
The New York Times’ın yaptığı habere baktığımızda Elon Musk’ın avukatları, Twitter’ın reklamını izleyen günlük aktif kullanıcılarının %10’unun sahte hesap olduğunu iddia ediyor.
Twitter, bot hesaplarının kullanıcı tabanındaki pay onanının %5’in altlarında olduğunu uzun zamandır söylüyor. Musk, yapılan bu açıklamalara inanmayarak inceleme yapmak istedi. Ardından Musk, Twitter’ı almaktan vazgeçtiğini geçtiğimiz ay açıkladı. Sonrasında iki taraf arasında hukuk mücadelesi başlamıştı.
Aktif kullanıcılardan Elon Musk, Nisan ayında sosyal ağı satın almak için planlar uygulamıştı. İlk olarak Twitter’ın en büyük hissedarlarından Tesla ve SpaceX CEO’su, sonrasında 44 milyar dolardan satın alma teklifi vermiş ve ardından teklif, Twitter yönetimi tarafından onaylanmıştı.
Taraflar çok geçmeden Twitter’daki bot hesap sayısı noktasında anlaşmaz yaşadı. Musk, Twitter’ı bot hesapların sayısınının doğru olmadığı iddiasi ile suçladı. Bu süreci daha da kızdıran Musk’ın “yalan ve yanıltıcı bilgiler” sebebiyle Twitter’ı almaktan vazgeçtiğini açıklaması oldu.
Elon Musk’a 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasını yerine getirmesi için dava açtı. Haksız nedenlerden dolayı Musk’ın anlaşmadan vazgeçtiğini söylemişti. Mikro blog servisi, bu konu hakkında Musk’ın verdiği kararla Twitter ve Tesla hisselerinin değer kaybı olacağına ve Musk’ın kişisel çıkarlarına hizmet etmediğini düşünerek anlaşmadan vazgeçtiğini iddia etmişti.
Musk’ın avukatlarının mahkemeye sunduğu belgede, Botometer ile yapılan hesaplamada Twitter’daki bot hesap sayısının şirketin iddia ettiği sayıdan daha çok olduğu sonucu iddia edildi. Indiana Üniversitesi’nin geliştirdiği Botometer’ın, Twitter’da bulunan hesapları aktivitelerini incelediğini ve bot olma ihtimallerini gösteren bir sonuç verdiği söylendi. Avukatlar Twitter’ı “şişirilmiş bir fiyat” ile satmak için bot hesap sorununu gizlediğini iddia ederek suçladı.
Bu iddialara cevap, Twitter’dan hemen geldi. Yapılah açıklamada ise, bu iddiaların “gerçek dışı, hukuki bakımdan yetersiz ve ticari olarak ilgisiz” olduğu ifade edildi. Twitter, Botometer’ın güvenilir olmadığını söyleyerek algoritmanın hesaplamada Musk’a ait hesabı da “bot olmaya yakın” şeklide ifade ettiğinin altını çizdi.
Daha fazla teknoloji haberi için parafesor.net adresini ziyaret edebilirsiniz.