Elektrik Faturaları Neden Sürekli Artıyor?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Elektrik başta olmak üzere faturalar (doğal gaz ve benzeri), son zamanlarda büyük yükselişlere sahne oluyor. Bu da vatandaşın cebinde oldukça büyük bir tahribat yaratıyor. Peki bunun sebebi tam olarak…

Elektrik Faturaları Neden Sürekli Artıyor?

Elektrik başta olmak üzere faturalar (doğal gaz ve benzeri), son zamanlarda büyük yükselişlere sahne oluyor. Bu da vatandaşın cebinde oldukça büyük bir tahribat yaratıyor. Peki bunun sebebi tam olarak ne?

Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bunun sebebini anlayabilmek için elektrik faturalarının neye göre belirlendiğini ve enerji fiyatlarının nelerden etkilendiğini bilmemiz gerekiyor.

Elektrik Faturası

Elektrik Faturaları Nelere Göre Belirlenir?

Ülkemizde elektrik fiyatları için elektrik fiyat tarifesi bulunmaktadır ve bu tarife, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) belirlenmektedir. Konu üzerine EPDK, “Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tabloları” başlığı kapsamında, farklı tarife gruplarında geçerli olacak şekilde elektrik fiyatlarını duyurmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Doğal Gaz Zammının Ardından Hükümetten Açıklama

EPDK'nin son almış olduğu Elektrik Faturalarına Esas Tarife Tabloları'na ilişkin kararı ise 31 Ağustos 2022 tarihinde alınmış ve 1 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu karar EPDK tarafından şu şekilde aktarılmıştır:

''Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 31/08/2022 tarihli toplantısında;

a)     Dağıtım şirketleri tarafından dağıtım sistemi kullanıcılarına ve görevli tedarik şirketleri tarafından serbest olmayan tüketiciler ile serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçmeyen ve 20/1/2018 tarihli ve 30307 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında tanımlanan düşük tüketimli tüketicilere 1/9/2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Ek-1 ve Ek-2’de yer alan tarife tablolarının onaylanmasına,

b)    Görevli tedarik şirketleri tarafından, Yeşil Tarifeyi seçen tüketicilere 1/9/2022 tarihinden itibaren uygulanmak olmak üzere Ek-3’te yer alan tarife tablolarının onaylanmasına,

  karar verilmiştir.''

Bu karar ile tablo şu şekilde şekillenmiştir:

Elektrik fiyatları tarifesi

Burada belirtilen fiyatların taban ve tavan fiyatları olduğunu belirtmekte fayda var. Yani anlaşılması gerektiği üzere, EPDK sadece fiyat aralığını belirlemekte, fiyatın kendisini değil. Ki ayrıca tabloda da görüleceği üzere bu fiyat aralığı da belirli şartlara göre gruplanmaktalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Elektrikte Üretim ve Tüketime İlişkin Veriler

Ayrıca, faturalara yansıyan elektrik bedeli sadece tüketilen elektrik bedeline bağlı değildir. Tüketilen elektriğin bedeline; dağıtım bedeli, enerji fonu (EFV) bedeli, elektrik tüketim vergisi (ETV) bedeli, TRT payı bedeli, belediye tüketim vergisi (BTV) ve katma değer vergisi (KDV) bedeli gibi fon ve vergi bedelleri eklenir. Bu şekilde ödenecek olan elektrik faturası bedeli ortaya çıkmış olur.

Enerji

Enerji Fiyatlarını Etkileyen Etmenler

Türkiye'de elektrik faturalarının nasıl belirlendiğini genel çerçevesiyle gördüğümüze göre olayın küresel sebeplerine de değinmemiz gerekmekte. Son senelerde yaşanan Corona Virus pandemisi sebebiyle ekonomik daralmanın ardından pandemiden çıkış ve mevsimsel etkilerle talebin artması ve arzın talebe yetişememesi sebebiyle genel olarak enerji fiyatlarında artış gözlemlendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dolara Yatırım Yapmak Mantıklı Mı?

Bunun dışında ise enerji tedarikinde dünya liderleri arasında yer alan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve buna bağlı olarak Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı ambargo uygulamasıyla enerji fiyatlarında yaşanan artış, durdurulamaz hale geldi. Bu sebeple birlikte enflasyon ve resesyona ilişkin küresel bir endişe hakim olurken piyasaların endişe kaynaklı olumsuz gidişatı, neredeyse bir paradox etkisi yarattı. Tüm bunlardan elektrik fiyatları da oldukça etkilenmiş gibi görünüyor.

Ayrıca, enerji fiyatlarının - tüm dünyada geçerli para birimi olması sebebiyle- dolar bazında hesaplanması ve buna göre tedarik edilmesi nedenleriyle bu olumsuzluklardan enflasyonu yüksek olan ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan ülkeler tüm bu artışlardan en çok zararlı çıkan ülkeler oldu.

Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.

Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.

Gönder
runtobet casino siteleri