Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacının yüzde 2,5 oranında karşılamasını sağlayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin depolarında yalnızca 6 aylık kömür kaldı. Bu sebeple Ege bölgesinin elektrik…
Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacının yüzde 2,5 oranında karşılamasını sağlayan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'nin depolarında yalnızca 6 aylık kömür kaldı. Bu sebeple Ege bölgesinin elektrik arzında sıkıntılar yaşanabilir.
Muğla'da bulunan Yeniköy ve Kemerköy santrallerini işleten YK Enerji Anonim Şirketi Genel Müdürü Serhat Dinç, '' Bu şekilde giderse muhtemelen aşama aşama üniteler devre dışı olacak sonra ise santral tamamen üretimi durduracak'' dedi.
Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri, devletimiz tarafından Muğla ili, Milas ilçesinde yerli linyit kömürü kullanarak elektrik üretmek amacıyla, sırasıyla 1987 ve 1995 yıllarında devreye alınarak faaliyete geçirilmişti.
Her iki yerli santralin özelliği de bölgede var olan kömürü cinsi ve özelliklerinden faydalanarak kurulmuş olması. Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim Santralleri, 23 Aralık 2014'te 2,7 milyar dolar değerle Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmesine sahne olmuştu.
YK Enerji Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç, "Şu anda var olan bazı yasal sorunlar nedeniyle 2.5 yıldır yeni kömür sahası yaratamıyoruz. Hem orman bölgesiyle ilgili hukuki süreç devam ediyor hem de zeytin yasası ile ilgili değişiklik yapılması gerekiyor.
1938 yılında çıkan zeytinciliği koruma yasasına 1995 yılında zeytin sahalarının üç km civarına herhangi bir sanayi tesisi yapılamaz diye bir madde eklenmiş. Zeytinhaneler ya da zeytincilik dışında herhangi bir sanayi tesisi yapılamıyor.
Buna karşın devletimiz bu santralleri kurmuş ve işletmiş. Ancak bu yasa şu anda bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. En azından yerli kömürle üretilen elektrik santraller için değişikliğe gidilmesi ihtiyacı hissediyoruz. Aynı sorunu yaşayan başka santraller de var" dedi.