İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hayat hikayesini sizler için derledik.
Ekrem İmamoğlu, 4 Haziran 1970' tarihinde ticaretle uğraşan Hasan İmamoğlu ile çiftçilik yapan Havva İmamoğlu'nun oğlu olarak Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli köyünde dünyaya geldi. Dört yaşında iken ailesiyle beraber Yıldızlı köyüne taşındı.
Trabzon lisesini bitirdikten sonra KKTC’de önce Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazandı ancak birkaç gün sonra kaydını Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesine aldırdı. Ailesinin 1987’de İstanbul'a taşındı. Öncelikle Bağlarbaşı Üsküdar’da ikamet eden ve iki sene sonra Göztepe, Kadıköy’e yerleşen İmamoğlu ailesi, Beylikdüzü’nden 1991’de ilk kez arsa satın aldı. Bu tarihten sonra inşaat işlerine başlayan ve aile şirketinde çalışan Ekrem İmamoğlu 1992 yılında Güngören’de açılan İmamoğlu Akçaabat Köftecisi’ni işletti. (Sonradan bu restoranın İstanbul’un farklı ilçelerinde şubeleri açılmasına karşın, sistemi yönetebilecek ikinci bir ortak bulamadıkları için Ekrem İmamoğlu 2001’de, ailesi de 2009’da gıda sektöründen çekilmiştir)
KKTC'de iki sene öğrenim gördükten sonra 1990’da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümüne yatay geçiş yaptı ve bu bölümden 1994’de mezun oldu.
1995'te İstanbul Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Yönetimi anabilim dalında başlamış olduğu yüksek lisans eğitimine bir süre ara verdi. (Yüksek lisans eğitimini Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde öğrenci affından yararlanarak tamamladı). İlkokulda öğrenim gördüğü senelerde hentbol oynayarak başladığı spora futbol ile sürdürdü. Trabzon Lisesi takımının kaleciliğini yaptı.
İmamoğlu, askerliğini Hava Er Eğitim Tugayı’nda yaptı.
KKTC’deki lisans eğitimi sırasında kaleciliğini yapmış olduğu Türk Ocağı Limasol takımında arkadaşları vesilesiyle sosyal demokrasiyi tanıyan İmamoğlu, babasının da etkisiyle 1990'ların başında bir yıllık süreyle ANAP’ın gençlik kollarında görev yaptı.
2000’lerin başında siyasi görüş olarak CHP’ye yakınlaşmaya başladı. Atatürkçü düşünceleri sayesinde 2004 yerel seçimlerinde CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'na aday olması için kendisine yapılan teklifi Trabzonspor’da yönetim kurulu üyesi olduğu gerekçesiyle geri çeviren İmamoğlu, Ekim 2008’de CHP üyesi olduktan sonra 2009 yerel Beylikdüzü belediye başkanlığı için aday adayı oldu ancak partisi tarafından bu kez aday gösterilmedi.
16 Eylül 2009 tarihinde CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından Beylikdüzü İlçe Başkanlığı'na atandı; kısa sürede ilçe teşkilatını sil baştan yapılandırdı ve 27 Aralık 2009 tarihinde gerçekleşen CHP Beylikdüzü İlçe Kongresi'nde başkanlığa seçildi.
İmamoğlu, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı olduğu dönemde partisinin ilçe halkıyla iletişimini kurabilmek için Dayanışma Evleri kurdu. Konser ve sergi gibi kamusal etkinlikler yaptı. Halka sosyal yardımlar dağıttı. Kadın kolları ve gençlik kolları başkanlıklarını genişletti. İlçedeki okulların tadilatının yaptırdı. Bu dönemde ilk seçim deneyimini 2010 anayasa değişikliği referandumunda yaşadı ve partisiyle beraber yürttüğü çalışmaların da etkisiyle referandumda Beylikdüzü ilçe halkının %54'ü "hayır" oyu verdi. Böylece İstanbul’da belediye yönetimi AKP’de olmasına rağmen referandum sonucu "hayır" çıkan tek ilçe Beylikdüzü oldu. 2011 genel seçimlerinde CHP bir önceki seçime oranla oylarını 8 puan daha yükselterek ilçede en çok oyu alan parti oldu. İmamoğlu, 18 Mart 2012 tarihinde gerçekleşen CHP Beylikdüzü ilçesi 2. kongresinde tekrardan ilçe başkanı seçildi.
15 Temmuz 2013 tarihinde CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı görevini bırakan İmamoğlu,2014 yerel seçimlerine CHP'nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldı ve partisinin bir önceki seçimde %30 olan oy oranını %50,8'e yükselterek Beylikdüzü Belediye Başkanı oldu.
Ekrem İmamoğlu, 18 Aralık 2018 tarihinde gerçekleşen aday tanıtım toplantısında CHP’nin İBB başkan adayı ilan edildi. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerin sonrasında YSK Başkanı Sadi Güven, kendilerindeki bilgiye göre Ekrem İmamoğlu'nun 4 milyon 159 bin 650 oy alarak AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu belirtti. AKP İstanbul İl Başkanlığı ise 2 Nisan tarihinde ‘’geçersiz oyların tekrardan sayılması’’ ve hatalı sandık tutanaklarının yeniden düzeltilmesi talebiyle seçime itiraz etti ve itiraz YSK tarafından jet hızıyla kabul edilerek geçersiz oyların da sayımına yeniden başlandı. Yeniden sayım işlemlerinin de 17 Nisan 2019 tarihinde bitmesiyle beraber Ekrem İmamoğlu'nun 4 milyon 169 bin 765 oy alarak seçimi, 4 milyon 156 bin 36 oy alan rakibi Binali Yıldırım'ın önünde tamamladığı belirtildi. İmamoğlu yine aynı gün YSK İstanbul İl Seçim Kurulundan mazbatasını alıp görevine başladı.
Yüksek Seçim Kurulu, AKP’nin sandık kurullarının oluşumuna dönük itirazı üzerine 6 Mayıs 2019 tarihinde aldığı kararla İstanbul seçimlerinin yenilenmesini anında kabul etti. İmamoğlu'nun mazbatası iptal edildi. İmamoğlu yerine belediye başkanlığına vekâleten yönetmesi için İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.
Yenileme seçiminde almış olduğu 4 milyon 741 bin 885 oy ile rakibi Binali Yıldırım’a bu sefer 806 bin 456 oy fark atarak başkan seçildi ve 27 Haziran'da mazbatasını alarak görevine başladı.
1 Aralık 2020 tarihinde bazı haber kaynaklarında, Ekrem İmamoğlu'na IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından görevlendirilen teröristlerin suikast hazırlığında olduğu ve son anda bu teröristlerin yakalandığı öne sürülmüştür. Olay İstanbul Belediyesi tarafından doğrulanmış ve koruma sayısının da arttırıldığı bildirilmiştir fakat olay EGM tarafından yalanlanmıştır. Buna rağmen MİT tarafından Suriye’de yapılan operasyonla yakalanarak Türkiye’ye getirilen ve IŞİD’in Türkiye sorumlusu olduğu söylenen Kasım Güler ifadesinde Ekrem İmamoğlu’na suikast düzenleyeceklerini fakat daha sonra bu plandan son anda vazgeçtiklerini itiraf etmiştir.
İmamoğlu, 4 Kasım 2019'da yaptığı basın açıklamasında dönemin YSK üyelerine dönük "ahmak" kelimesini kullandığı öne sürülerek "zincirleme şekilde kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" ettiği iddiası ile yargılanması devam ediyordu. 14 Aralık 2022'de mahkeme, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve TCK 53. madde gereğince siyasi yasak kararının uygulanmasına karar verdi. İmamoğlu davasında ceza yönünde karar alan ‘’hakim’’ ve ‘’savcının’’ iktidar mensuplarıyla fotoğraflarının yayınlanması tartışma konusu olmuştur.
1994’te tanışarak 18 Kasım 1995 tarihinde dünyaevine girdiği Dilek Kaya’dan İmamoğlu'nun Mehmet Selim (d. 1997), Semih (d. 2005) ve Beren (d. 2011) isimlerinde üç çocuğu olmuştur.