Ekonomide bu hafta neler yaşandı? Hep birlikte bakalım!
Geçen hafta yurt içinin en önemli başlığı enflasyon raporu olurken yılın ilk enflasyon raporunda TCMB 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltti. Küresel piyasalarda ise gündemde Fed faiz kararı ve Powell'ın basın toplantısı takip edildi.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından toplantıda dezenflasyon sürecinin hızlı bir şekilde yakında başlayacağı bildirildi. “Liralaşma Stratejisi”nin TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından olduğunun altı çizildi.
Yurt dışında Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Politika faizi sabit tutulurken, karar metninde faiz artışlarının başlaması uygun görüldü. Karar metninde, varlık alım operasyonunun Mart başında tamamlanacağı duyuruldu. Bunun yanında Fed Başkanı Jerome Powell, "Faizi Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun." ifadelerini kaydetti.
Şimdi geçen hafta ekonomide neler yaşanmış, bir bakalım:
1.TCMB ‘Liralaşma stratejisi”ni açıklarken enflasyon tahmininde yükselişe gitti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltti. 2023 yıl sonu için ise beklenti yüzde 8,2 olarak belirlendi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu sunumunda, liralaşma stratejisine dair açıklamalarda bulundu:
"Liralaşma Stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır" dedi.
2. Fed Faiz Artışının Yakında Olacağının Sinyallerini Verdi
Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını beklentiler doğrultusunda sabit tutarak faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağına dikkat çekti. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Faizi Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun." değerlendirmesini kaydetti.
3. Bitcoin Son 6 Ayın En Düşük Seviyelerini Gördü
Son 24 saatte 32 bin dolar seviyelerine kadar inerek 6 ayın en düşük seviyesini gören Bitcoin için analistler Rusya ve Ukrayana arasındaki gerilimin de artmasıyla Fed'in para politikasında daha hızlı sıkılaşmaya gideceğine yönelik beklentilerin baskın olduğunu belirtti. Bu durum, yatırımcı risk algısını olumsuz yönde etkilemeyi sürdürdü.
4.IMF, 2022 Küresel Büyüme Tahmininde Düşüşe Gitti
IMF 2022 küresel büyüme tahminini yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e indirdi. Fon, Türkiye’nin büyüme tahminini revize etmedi.
5. ABD’de Beklenti Üstünde Büyüme
ABD’de ekonomistlerin beklentisi üstüne çıkan büyüme rakamları ülkenin 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9’u gördü. ABD ekonomisi yılın tamamında ise yüzde 5,7 ile 1984’ten bu yana en güçlü büyümeye imza attı.
6.Günlük Vaka Sayıları 90 Bini Geçti
Sağlık Bakanlığı, verilerine göre son 24 saatte 438 bin 252 Kovid-19 testi yapıldı, 93 bin 586 kişinin testi pozitif çıktı, 210 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı 85 bin 503 oldu.
Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Virüs eski gücünde değil. Artan sayılar sebebiyle endişelenmeye mahal yok. Büyüklerimizi ve kronik hastalıkları olanları koruyup, kişisel tedbirlere uyarak normal hayatımıza devam edeceğiz. Aşılarımızı ihmal etmeyelim. Kendi gücümüz Turkovac var."
7. Sanayiye Elektrik Kısıtlaması Kaldırıldı
20 Ocak itibarıyla 10 gün süreliğine İran'dan Türkiye'ye gaz arzı Gürbulak giriş noktasındaki teknik arıza nedeniyle durdurulmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı resmi hesabından yaptığı duyuruda elektrik kısıtlamasının 29 Ocak itibariyle son bulacağını belirtti. Devamında doğal gazda uygulanan kısıntının ise 31 Ocak’tan itibaren yüzde 40’tan yüzde 20’ye düşürüleceği söylendi. Diğer taraftan, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), İran'dan Türkiye'ye gaz arzının test amaçlı olarak sınırlı miktarda başladığının haberini verdi.