Einstein'a Rakip Olan Türk Fizikçi Hüseyin Yılmaz'ın Hikayesi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Einstein'a rakip olan, Siri'nin temelini atan Türk fizikçinin hikayesini duydunuz mu? Gelin bir zamanlar çoban olan Hüseyin Yılmaz'ı daha yakından tanıyalım...

Einstein'a Rakip Olan Türk Fizikçi Hüseyin Yılmaz'ın Hikayesi


1936 yılında Denizli'nin Acıpayam ilçesinde görev yapan bir grup öğretmen pikniğe gider. Yemeklerini yerken, keçi sürüsünü otlatan bir çocuk görürler ve çocuğu yanlarına davet ederler. O sıralar Hüseyin henüz 12 yaşındadır. Kendisini sofrasına davet eden öğretmenlere 3 yaşında annesini, 11 yaşında babasını kaybettiğini söyler. Sohbet esnasında öğretmenlerin verdiği gazeteyi okuyamaz Hüseyin ama oldukça zekidir. Öğretmenler kendi aralarında görüşürüp Hüseyin'i bir okula yazdırmaya karar verirler.
Küçük Hüseyin'in eğitim hayatı adeta bir fırtına gibi başlar. Bir matematik yarışmasında ödül kazanır, ödülü ise Fen Bilgisi kitabıdır. Hemen ödülünü aldığı gece kitabı incelemeye koyulur Hüseyin, gördükleri karşısında hayretler içinde kalmıştır. Ertesi sabah ilk iş Fen Bilgisi öğretmenine koşar.

Hüseyin kitapta hata bulmuştur. Öğretmeni şaşkına döner çünkü Hüseyin'in bahsettiği hata Einstein'in İzafiyet Teorisi hakkındadır. Öğretmeni hemen İTÜ'deki arkadaşı, fizik profesörü Nusret Küçükoğlu'na ulaşır. Bu olanlara inanmakta zorluk çeken profesör, Hüseyin'i tanımak ister. Bu hadiseden sonra ikilinin yolu yıllar sonra yeniden kesişir. Hüseyin liseden mezun olmuştur, bir zamanlar gazete dahi okuyamayan Hüseyin artık İTÜ'de Elektrik Mühendisliği öğrencisi olmuştur.

 

1950'de lisansı, 1 yıl sonra da yüksek lisansını tamamlar. Artık bir bilim insanı olmuş, İTÜ'de göreve başlamıştır. Ancak soruları, araştırmaları okuldaki hocalarını aşmıştır. Tek çare Amerika'da MIT'de görev yapan hocalara ulaşmaktır.

Hüseyin'in MIT'ye gönderdiği mektup bir hocayı çok etkilemiştir. Prof, Philip M. Morse, Hüseyin'İ Amerika'ya davet eder. Hüseyin bu daveti kabul eder ve gider ancak neredeyse hiç ingilizce bilmemektedir. Ama buna rağmen kabul edilir çünkü onların ortak dili matematiktir.
Tezini rekor süreden bitiren Hüseyin, dil probleminin üzerinden zor da olsa gelir. Artık Dr. Hüseyin Yılmaz olmuştur. Einstein'ın fonksiyon teorisinde eksikler görür. Hepsini bir mektupta derler, gönderir. Ancak mektup Einstein'ın eline ulaşmadan Eintein vefat eder.


Hüseyin Yılmaz, Einstein'ın kütle çekim teorisine rakip bir teori üretmiştir. Büyük tartışmalara yol açar. Sonrasında Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde doçent olarak göreve başlar. Burada bilgisayarlara sesli komut verme sistemleri üzerinde çalışır.

Bu çalışmaları bugün Google Asistan ya da Siri olarak bildiğimiz teknolojilerin temelini atmıştır. 1970'li yıllarda bilimsel felsefe ile ilgilenmeye başlar. Ardından Japonya, ABD ve Avrupa gibi pek çok teknoloji şirketinde görev alır.
Bu dopdolu bir dakikası bile sorgulamadan araştırmadan geçmeyen hayat, değiştiği yer olan Massachussetts, ABD'de son bulur. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 12 yaşında okuma bilmeyen o çocuk 27 Ocak 2013'te aramızdan ayrılır.

Etiketler
Gönder
runtobet casino siteleri