Avrupa'da artan enflasyonun önüne geçmek için yetkililer faiz artırışını destekler mesajlar veriyor.
ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos yüksek seyreden enflasyonla mücadele için "kararlı eylem" çağrısı yaparak, yetkililerin geçtiğimiz haftaki tarihi artıştan sonra faizleri yükseltmeye devam etmesi gerektiğini savundu.
Guindos, enflasyondaki artışın nedenini artan enerji maliyetleri olduğunu ve bazı ekonomistler tarafından resesyona sürüklenmesi beklenen 19 üyeli Avro Bölgesi’nin "zor bir görünümle" karşı karşıya olduğunu kabul ederken, talebin de bu konuda rol sahibi olduğunu belirtti.
Guindos konuşmasının devamında, “Klasik talebe dayalı aşırı ısınma döneminde olmadığımız ve yükselen enflasyon üzerinde baskın itici gücün enerji maliyetleri olmaya devam ettiği doğru, Ancak mevcut düşük faiz oranları sayesinde, para politikası hala destekleyici, dolayısıyla talebi destekleyerek fiyat baskılarına katkıda bulunuyor” dedi.
ECB yetkilisi Lizbon’da yaptığı konuşmasında, “Enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak için kararlı hamleler hayati öneme sahip olmakla birlikte kendi içinde fiyat istikrarı ve enflasyonda ikincil etkilerin önlenmesine de katkıda bulunuyor” ifadelerine yer verdi.
ECB, yüzde 2 hedefinin beş katına yakınlaşan enflasyonun önüne geçmeye çalışırken Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle uygulanan yaptırımlara misilleme olarak doğalgaz akımının kesmesinin ardından kış aylarında daha zayıf bir ekonomiye hazırlık yapıyor.
Hali hazırda, Fed'in Amerika’da ki sert faiz artışları şahin yaklaşımı güçlendirdiği için fiyatların düşürülmesi öncelik kazanıyor. ECB geçtiğimiz hafta "talebi azaltmak için" oranları daha da artırmayı beklediğini söyledi.
Dublin'de bir konuşma yapan İrlandalı Gabriel Makhlouf, Guindos'un sert ifadelerini yeniledi.
"Tarih bize bu sorunların ancak harekete geçmeyi geciktirirsek daha da kötüleşeceğini öğrettiğinden, para politikasını daha da sıkılaştırmak için bir dayanak gerekliydi. Kalıcı enflasyon makroekonomik istikrara ve toplumun uzun vadeli yaşam standartlarına zarar verdiği için faiz oranlarını yükseltmek kesinlikle gerekli" dedi.
Guindos'a göre Euro’nun değeri de sorunu destekliyor. Para birimindeki değer kaybı, Euro/Dolar paritesinin 1 seviyesinin altında düşmesinin emtia ithalatını daha pahalı hale getirerek enflasyonist baskılara katkı sağlıyor.
Guindos, ekonomik büyümenin "önemli ölçüde yavaşlamasının" beklendiğini söylese de, bir gerilemeden söz etmedi.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.