Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 4.7 olarak revize etti.
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya bölgesel ekonomik raporunda, Rusya-Ukrayna savaşının bölgenin gelişmekte olan ülkelerinin COVID-19 salgını sonrası ekonomik iyileşmesini durdurduğunu açıkladı.
Makroekonomik ve sosyal göstergeler bölümünde, raporda da dikkat çekilen yoksulluğun azaltılmasındaki hız düşüşüne yönelik veriler yer aldı. Türkiye’nin genel küresel yoksulluk standardı olarak alınan, satınalma paritesine göre günlük 2.15 doların altında gelir elde edenler bakımından 2022 yoksulluk oranı yüzde 0,7 olarak belirlendi. Alt orta gelir grubundaki ülkelerin günlük 3,65 dolar olan standardına göre yoksulluk oranı 1,8 olarak belirlenirken, Türkiye’nin dahil olduğu orta üst gelir grubu ülkeleri standardı olan günlük 6,85 dolak gelire göre yoksulluk oranının 11,5 olduğu kaydedildi.
Dünya Bankası, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde 2023'te zayıf da olsa ekonomik büyüme görüleceğini, ancak Rusya'nın Avrupa Birliği'ne (AB) enerji sevkiyatını kesmesi nedeniyle bahsi geçen ülkelerin resesyona girme ihtimali bulunduğu ifade edildi.
Dünya Bankası, Rusya ve Ukrayna savaşının etkilerini gerekçe göstererek Avrupa ve Orta Asya bölgelerinde GYSH'nin 2022'de yüzde 0,2 daralmasını ve 2023'te yüzde 0,3 büyümesini beklediğini belirtti.