Dostoyevski bir toplantıda yaptığı konuşma ve okuduğu şiir sebebiyle Rus Çarı tarafından hapse mahkum edilir ve Sibirya’ya sürgüne gönderilir.
Dostoyevski kalabalık bir toplantıda yaptığı konuşma ve okuduğu şiir sebebiyle Rus Çarı tarafından hapse mahkum edilir ve Sibirya’ya sürgüne gönderilir. Sürgünde Dostoyevski, hapishanedeki bir köpekle, insan ilişkileriyle ilgili gözleme dayalı bir deney yapar.
“Köpeği izlemeye başlar ve yanından geçen her mahkumun onu tekmelediğini gözlemler. İlginç olan şey, köpeğin mahkumlardan kaçmaması ve yanına bir mahkum gelirken eğilerek tekme pozisyonu almasıdır. Köpeğin yanından geçen her mahkum onu tekmelemekte ve köpek buna karşı bir tepki vermemektedir.
Dostoyevski, bir gün köpeğe yaklaşır ve onun başını okşamaya başlar. Köpek bir süre şaşkınlıkla ona baktıktan sonra, hızla yanından uzaklaşır ve acı acı havlamaya başlar.
Önüne gelen mahkumun tekmelediği köpek, o günden sonra nerede Dostoyevski’yi görse ondan kaçar ve ona bir daha asla yaklaşmaz.”
Bu durum bizlere her zaman kötülük görenin sevgi gördüğünde ona uyum sağlamakta zorlanacağını hatta oradan kaçacağını gösterir.