Dolar/TL 2023 yılına 18,69 TL'den giriş yaparak, Ocak ayını 18,79 TL seviyesinden kapattı. Dolar, Şubat ayının ilk haftasını 18,82 TL seviyesinde tamamladı.
Dolar/TL yatırımcıları 2022 yılında enflasyon karşısında reel getiri kazanamadığı bir yılı geride bıraktı. Merkez Bankası ve kamu bankalarının kontrolü altında geçen bir yılda Dolar/TL 2022 yılına 13,56 TL seviyesinden başladı. Yüksek enflasyonun yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçen 2022'de enflasyon yüzde 85 seviyesine kadar yükselmesine rağmen baz etkisiyle 2022 yılını yüzde 64,27 oranında kapattı.
Dolar, 2022 yılına KKM'nin getirilmesiyle birlikte DTH'lerin çözülmeye başlaması sonucu 13,56 TL seviyesinden başladı. Daha sonra dolar enflasyonist baskılar ve ihracatçıların rekabet gücünün artırılmasının da önemi sebebiyle kademeli olarak yükselmeye devam etti. 2022 yılını 18,69 TL seviyesinden tamamlayan dolar yatırımcısına 2022 yılında ortalama yüzde 40 getiri sağladı. Enflasyonun altında getiri elde eden dolar yatırımcıları KKM'den de doların sabit seyretmesiyle istediğini alamadı ve borsaya yöneldi.
2 Şubat 2023 tarihinde Dolar-TL ve Euro-TL pariteleri ne kadar? İç piyasada döviz alış satış fiyatlarında neler oluyor?
Kaynak: Investing
Dolar/TL'de 2022 yılının ilk 6 ayında yaşanan sert hareketler sonrası Ağustos ayıyla birlikte yatay hareketler başladı. Ağustos ayına Dolar/TL 18 TL seviyesinden başlamasının ardından 2023 yılına kadar son 6 ayda sadece yüzde 4 seviyesinde yükseliş kaydetti.
Fed'in bugün açıklanacak faiz kararı Dolar/TL'deki yön arayışını hızlandırdı.
Dolar/TL paritesinin yükselmemesinin en büyük sebeplerinden biri de sabit kur rejimi benzeri bir kontrol mekanizmasının kurulmasından kaynaklanıyor. Dolar/TL'den enflasyonist bir ortamda reel değerinin enflasyon bazında hareket etmesi serbest piyasa kuralları çerçevesinde olması gereken bir durumdur. Fakat, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin yapmış olduğu açıklamada, ''Dolar yükselirse enflasyon riskiyle karşı karşıya kalırız.'' sözü seçimlere kadar doların kontrol altında tutulacağını gösteriyor.
Enflasyon bazından artış yaşamayan dolar sebebiyle Türk lirasının değeri 2022 yılında enflasyondan arındırılmış olarak bakıldığında yüzde 14,5 değer kazandı. Bu durumun en çok zorladığı yer ihracatçılar olarak ön plana çıkıyor. Özellikle de tekstil sektöründe çok büyük zorluklar yaşanıyor. Doların olması gereken seviyenin çok altında olduğunu aktaran sektörler arasında tekstil sektörü liderleri doların rekabet gücü adına 23 TL olmasını istiyor. Aksi takdirde tekstil sektöründe başlayan işten çıkarma dalgalarının ihracatta yaşanan düşüşle birlikte süreceğinin altı çiziliyor. Hükümet seçim döneminde dövizin yükselmesiyle yaşanacak bir enflasyonist baskı ve tedirginliği istememesi sebebiyle kontrolü elinde tutmaya devam ediyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılına ilişkin belirlediği para politikası çerçevesinde herhangi bir döviz kuru hedefi olmadığını açıkladı. Küresel ekonomilerde resesyon beklentileri sürerken, Türkiye'de de seçim yılında olunması kur risklerini artırmasına rağmen, TCMB'nin 2023 yıl sonu dolar beklentisi 21,52 TL olarak açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yarın ihracatçılar için hazırladıkları destek paketinin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacak.