Enflasyonla mücadelede faiz artırımlarıyla şahinliğini sürdüren Fed, doların birçok ülke para birimi karşısında güçlenmesine neden oluyor.
Küresel piyasalarda dolar güç gösterisi yapmaya devam ediyor.
Türkiye’de yerleşikler dolardaki sert hareketlere geçmişin verdiği tecrübe edinmiş durumda. Ama dünyanın geri kalanı kısmında panik havası sürmeye devam ediyor.
Özellikle gelişmiş ülkelerde son günlerde görülen hareketlere panik havasına kapılarak eşlik etti.
İngiliz Sterlini son 1 haftada dolar karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybına uğradı ve yılbaşından bu yaşadığı kaybı yüzde 20’nin üzerine çıkmış oldu.
Euro’nun dolar karşısındaki bu yılki erimesi ise yüzde 15’lerin üzerine çıktı.
Pandemi sonrasında yükseliş kaydeden enflasyon ile biraz geç de olsa faiz tarafını seçen ABD enflasyonu hala dizginlemiş durumda değil.
Fed üyeleri şahin söylemlerini artırmaya devam ediyor.
Fed Başkanı Mester, Fed’in faiz oranlarını artırması gerektiğini ve ‘agresif’ hareket etmenin daha iyi olacağını aktardı.
Fed, enflasyonu kontrol altına almadan ‘güvercine’ söylemlere geçmeyecek.
Ekonomik durgunluğun enflasyonu geçip gündem tarafında ilk maddelere yerleştiğinde bu kez faiz indirimleri yerini almış olacak.
Fed yetkililerinin yola çıkıldığında mesajlarda indirim konusunda geçmişte yapılan hataların tekrar edilmek istenmediği ve aceleyle faizlerin indirimine gidilmeyeceği işaret ediliyor.
Piyasalardaki beklenti, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren faiz indirimleri gündeme gelebilir.
Her iki para biriminin dolar karşısında gerilemesinin nedenleri farklı yol kat etti.
Rusya’nın gazı kesmesiyle Avrupa’yı bekleyen enerji krizi ve resesyon beklentileri Euro’yu zayıfl atırken, İngiltere’de yeni hükümetin 45 milyar sterlin tutarında vergi indirimlerini içeren bütçe düzenlemesinde geri atmaması İngiliz para biriminde oluşturdu.
Her iki merkez bankası faiz indirimlerine geç başlamış olmasından dolayı yılbaşına kadar durumu kontrol altına alması bekleniyor.
Morgan Stenley ve Nomura analistleri sterlin/dolar paritesinin 1’e ulaşacağını hatta aşağı yönlü kırılacağını öngörüyor.
Dolar Endeksi başlayan yükseliş trendi üzerindeki gücünü devam ettiriyor. Bu trendin üzerinde daha agresif olmaya devam ediyor.
108,751 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekiyor. Bu kırılım gelmediği sürece inişli çıkışlı bir seyir de olsa şu anda ana trendin yukarı olduğu görülüyor. Olası yukarı hareketlerin devamı halinde ise 114,240 ve 115,532 seviyeleri önemli direnç olarak ön plana çıkıyor.
Euro/dolar paritesi 1.14948 dolar seviyesinden başlattığı düşüş trendinde toparlanma emareleri göstermeye devam ediyor.
Şu an ki teknik görünüm aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşme olasılığının kaybolmadığını gösteriyor.
Paritenin aşağı yönlü seyirden kurtulabilmesi için düşüş kanalının direnç noktasını yukarı yönlü kırması şart. Bu da 1.00826 dolar seviyesinin kırılması anlamına geliyor. 1.02016 ve 1.03670 dolar seviyelerine doğru bir ivmelenme beklenebilir.
Dolar/TL paritesinin 18.25 seviyesinin üzerinde kalması olası yukarı hareketler için teknik anlamda ciddi bir risk oluşturuyor.
12.75 TL seviyesinden başlayan agresif yükseliş trendinin de destek noktasına oldukça yakın seyreden dolar. Kısmi bir rahatlamadan bahsedebilmemiz için paritenin öncelikle bu seviyenin altına inmesi şart.
17.77 TL seviyesi ara destek noktası olmak üzere 17.07 TL seviyesinde bulunan hem yatay hem de trend desteğine doğru bir geri çekilme beklenebilir.
Bu noktanın da altına gelinmesi teknik anlamda aşağı yönlü hareketlerin hızlanmasını sağlayabilir. Teknik görünüm açısından 18.25 TL seviyesinin üzerinde kalınması yukarı yönlü riskleri artıracak öneme sahip.