Doların küresel bazda güçlenmeye devam etmesinin ardından emtia piyasalarında satış baskısı artmaya devam ediyor.
Dolara küresel bazda artan talep ile birlikte emtia piyasaları negatif fiyatmaları sürdürüyor.
Geçen hafta, ABD'nin enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi ile birlikte doların daha fazla değer kazanmasının önü açılmıştı. Fed'in tutanakları sonrasında da emtia piyasalarında satış baskısı arttı.
Fed'in toplantı tutanaklarında faiz artırımlarının devam edeceğine dair sinyaller piyasalardaki fiyatlamalarda etkili oluyor. Enflasyona karşı agresif duruşun devam edeceğine yönelik sinyaller veren Fed, doların daha fazla güçlenmesine sebep olmakta.
Para piyasalarında belirsizliğin artmaya devam ettiği bu süreçte Fed'in Eylül ayında gerçekleştireceği toplantı da 50 baz puan faiz ihtimali yüzde 50 olarak karşımızda duruyor. Yüzde 45 ihtimalle de 75 baz puan faiz artışı yapılması beklenmekte.
Tahıl sevkiyatının başlamasıyla birlikte düşen arz endişleri tarım emtialarının da yönünü aşağıya çevirmesinde etkili oldu.
Geçtiğimiz hafta emtia piyasalarında altın yüzde 3,1, platin yüzde 6,9, gümüş yüzde 8,5 ve paladyum da yüzde 4,5 düştü.
Bakır fiyatları ise yüzde 0,2, kurşun yüzde 4,2, çinko yüzde 1,4, alüminyum yüzde 2,1 ve nikel de yüzde 3,6 değer kaybı yaşadı.
Petrol piyasalarında ise fiyatlamalar geçen hafta şöyle seyretti; Brent petrol yüzde 1,9, New York Ticaret Borsasında işlem gören doğal gaz ise yüzde 5,8 prim yaptı.
Küresel ekonomilerde durgunluk beklentileri ve petrol talebinin bu sebeple düşeceğine yönelik endişeler petrol fiyatlarındaki baskıyı da artırmaya devam ediyor.
Avrupa'nın Rus gazını almakta zorluk çektiği bu dönemde, doğalgaz fiyatlarındaki artış hızla devam ediyor.
Enflasyonist baskıların küresel bazda devam etmesi sebebiyle tarım emtiaları olumsuz fiyatlamayı sürdürdü. Geçtiğimiz hafta pamuk dışında tarım emtiaları geriledi.
Sıcaklık ve kuraklığın tüm dünyayı etkilemesiyle pamuk fiyatları 1,2 doları test ederek son iki ayın en yüksek seviyesini gördü. Haftayı ise yüzde 6,7 artışla 1,16 dolardan kapattı.
Buğday ve mısır fiyatları ise Ukrayna'dan sevkiyatların başlaması ile birlikte gerileme yaşadı.
Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 6,1, mısır 3, soya fasulyesi yüzde 3,3 ve pirinç yüzde 0,4 değer kaybetti. ahve yüzde 4, şeker yüzde 3,1 ve kakao yüzde 0,9 azalış yaşadı.
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.