Haftanın ikinci işlem gününde 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle yurtiçi piyasalar kapalı olsa da USDTRY, Forex piyasası içerisinde işlem görmeye devam ediyor.
Fed Başkanı Powell’ın sempozyumda yaptığı sunum beklendiği üzere Eylül’de ne kadar faiz artışı olacağına dair bir sinyal vermedi. Piyasalardaki fiyatlamayı bozan durum ise erken bir faiz indiriminin getireceği riskler ve bugünkü sürecin ağırlığına vurgu yapması oldu.
Powell, enflasyonu düşürmek için faiz artışı dahil ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini söyledi. Bu süreçte yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamının hanehalkı için acılı olacağını söyledi.
Daha önceki dönemlerde erken faiz indirimine gitmenin yarattığı risklere atıfta bulunarak dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Orta vade için şahin bir tondaydı. Böyle olunca dolar ve tahvil tarafı yükselirken hisse ve emtia düşüşe geçti.
ABD Dolar Endeksi bugün 109,30’u da aşarak 20 yılın zirvesini gördü. Endeksteki yükseliş oldukça güçlü ve eğer veriler de Fed’i memnun ederse ralli hızlanabilir.
Dolar göstergesinde vadelere göre önemli gördüğümüz seviyeler çünkü bu seviyeler trendin gücü ya da yönün değişimi için önemli. Kısa vadede 108,50 direncinin aşılması durumunda deva edecek süreçte 113’e doğru hareket görülebilir. Orta vadede ise 103,50 önemli. Uzun vadede 97,50 üzeri pozitif.
Gelişmekte olan ülke para birimlerinin ABD Doları karşısında ayrıştığı bir süreçte USDTRY kuru 18,19 seviyesine yakın işlem görmektedir.
ABD Doları karşısında günün en zayıf para birimi yüzde 0,22 ile Tayvan Doları olurken en güçlü para birimi ise yüzde 0,90 ile Peru Solu olarak kaydedilmiştir. Türk Lirası bu süreçte yüzde 0,01 ile zayıf tarafta yer almaktadır.
USDTRY alt noktası ve 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın yer aldığı 18,00 – 18,09 bölgesi önemli olmakla birlikte kur ilgili bölge üzerinde kaldığı müddetçe zayıf tepki güçlü trend teması devam etmek isteyebilir.
18,20 başta olmak üzere 18,27 ve 18,35 seviyelerine doğru trend beklentisi devam etmektedir. Mevcut yükseliş isteğinin daha da güçlenmesini sağlayabilir. Aksi takdirde ortalamaya doğru tepki izlenebilir. 17,75 – 17,82 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır.
Olası bir tepki düşüncesinde tepkinin şiddeti zayıf mı güçlü mü sorusunu cevabı için gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolar karşısındaki performansı dikkatle takip edilmelidir.
Dolardaki kuvvetlenmeye bağlı altın ve gümüşte de satış baskısının artacağı bir süreç içerisindeyiz.
Ons fiyatı satış bölgesi olan 1.780-1.676 dolar aralığında ve hatta 1.676 dolara doğru baskı daha da artıyor.
Gümüşte de satış baskısı oluştu ve fiyat 18,50 dolara inerek Ağustos ayı kazançlarının hepsini sildi. Geçen ay görülen 18,14 dolar sonrası en düşük seviyeler olsa da aslında bu seviyeler son iki yılın en düşük seviyeleri.
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.