Dolar neye göre belirleniyor ve nelerden etkileniyor tam olarak bilinmemekte. Bu sebeple de Parafesör olarak sizlere doların nelerden etkilendiğini kısaca açıklayacağız.
Dolar, yıllardır ülkemizin gündem konusu olmakta. Bunun oldukça normal olduğunu söyleyebiliriz çünkü dolar, dünyada en çok kullanılan para birimi konumundadır ve bu da ticari faaliyetlerde doların ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmakta. Ayrıca doların döviz kurları arasında yer alması sebebiyle de dolar halk arasında birnevi enflasyon belirteci olarak görülmeye başlandı. Ancak dolar neye göre belirleniyor ve nelerden etkileniyor tam olarak bilinmemekte. Bu sebeple de Parafesör olarak sizlere doların nelerden etkilendiğini açıklayacağız.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret edin.
Doların seviyesi; yurt dışında genel olarak FED kararları, IMF ve Avrupa ekonomilerinden etkilenirken yurt içinde ise genel olarak cari açık, dolara ve TL'ye karşı arz-talep, enflasyon beklentileri, ekonomik politikalar, faiz oranları, ülke ekonomisinin durumu ve turizm gibi etmenlerden etkilenmekte.
Bahsi geçen bu sebeplerden ilk olarak enflasyon ve enflasyon beklentilerine değinmek daha iyi olacaktır.
Öncelikle enflasyonun tanımına değinmek gerekir. Enflasyon, TCMB'nin tanımına göre ''Enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir.''
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Akaryakıt Fiyatlarına Zam Yağmuru Tekrar Başladı
Enflasyon aslında döviz kurunun hem sebebi hem de sonucu konumuna geçebilmektedir. Şöyle ki, döviz kurunun artışıyla birlikte üreticilerin maliyetleri artar ve bu durumdan satış fiyatları ve ürün miktarları etkilenir ve enflasyon artmaya başlar. Bu durum, ekonomik politikalarla birlikte düzeltilemez ise, hatta bu duruma yakalanan herhangi bir ülkenin ithalatı ihracatından çok daha yüksekse ortaya bir süreklilik çıkma ihtimali vardır ve bu süreklilik karşısında enflasyon ve döviz kuru çığ gibi büyür. Bunun sonucunda ülke ekonomisinde oldukça ağır bir hasar oluşur. Aslında bu konuya en net örnek olan ülkemizde de belirli müdahalelerin öncesinde ve sonrasında bu süreçlere tanık oluyoruz.
Faiz oranları da en az enflasyon kadar gündeme oturan konulardan biri olmaya başlamış durumda. Çünkü hükümetler ve merkez bankaları, dengeleri faizlerle korumaya çalışıyor. Özellikle de resesyon riskinin bulunduğu bir dönemde bu durumun önemi daha da artmaya başladı. Ancak şu şekilde bir soru var akıllarda, ''döviz gerçekten faiz oranına bağlı mıdır?''
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Almanya Resesyon Tehdidi Altında!
Bahsettiğimiz ve otoritelerin düzenleyebildiği faiz oranları, literatürde politika faizi olarak geçmektedir. Politika faizi, merkez bankalarının bankalara para verirken kullandıkları faiz oranıdır. Bu faiz oranının kullanım amacı aslında para arzını dengede tutmaktır.
Faizler fazla dala ayrıldıkları için döviz kurlarını etkileyen tek faiz politika faiz değildir. Daha çok tüketime ilişkin ve bankaların verdiği faizler enflasyonu ve dövizi etkilemektedir.
İlgili Haber: Prof. Dr. Özgür Demirtaş: "Piyasadaki Faizlerin Düştüğü Yalan!"
Tabi bu zincir bunlarla da sınırlı değildir. Ülkeye, ihracatla giren döviz ve bu dövizin istihdam için kullanılabilmesi, ekonomik hamleler, ekonomik ve siyasi istikrar, dış etkenler gibi birçok etken birbirine bağlanır ve bahsi geçen zinciri oluşturur. Kısaca bir örnekten bahsetmek gerekirse; faizin arttığı durumlarda yabancı yatırımcılar ülkeye döviz ile giriş yapar ve yatırımlarda bulunurlar, bunun sonucunda döviz miktarı arttığı için yerel para değer kazanmaya başlar, yerel paranın değer kazanması ile birlikte yerli para ile yapılan işlemler ve tasarruflarda artış görülür, cari açık azalır, enflasyon azalır ve döviz düşer... Ancak sonrasında süreç içerisinde ekonomik politikalarla gidişat iyi yönetilemezse yatırım ve tüketim azalacağı için üretim ve istihdam da azalır, işsizlik artar, krediler yükseldiği için kredi çekilemez hale gelinir ve şirketler de bankalar da bu durumdan olumsuz etkilenir, yabancı yatırımcı koşullar sebebiyle ülkeden çekilir, yerli paranın değeri düşer ve döviz kuru artış yaşar. Bu durum faizlerin düşüşünde de en başta iyi iken yönetim sürecine bağlı olarak kötüleşebilmektedir.
Ayrıca, konu üzerine '' İlgili Haber'' kısmında da haberini yapmış olduğumuz üzere Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın açıklamasına ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.