Dolar son günlerde yükselişini sürdürüyor. Fakat bu yükselişin ne kadar süreceği ya da düşüş yaşanır mı durumu yatırımcılar tarafından araştırılıyor.
Mayıs ayında yükselişe geçen dolar, 14,90 seviyesinden 1 ay içerisinde 17,30 seviyesine gelmişti. Bu sebeple de vatandaşların düşünceleri arasında da ''dolara yatırım yaparak enflasyona karşı koymak mümkün mü'' ve ''dolar 20 TL'yi aşabilir mi'' gibi sorular bulunmakta. Biz de bu haberimizde tüm bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Dolar kuru, TL karşısında 2021 yılının aralık ayında 18,40 seviyesini gördü fakat hükümetin açıkladığı KKM sistemi ile aynı gün içerisinde çakıldı. Bunun sebebi ise o gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama ile getirilmiş olan ''kur korumalı mevduat'' sistemine bel bağlanmış olmasıydı fakat bu başlık altında, bu vakitte yaşananları değil bu vakte kadar yaşanan gelişmeleri inceleyeceğiz.
Dolar/TL grafiğini haftalık bazda incelediğimizde görüyoruz ki dolar kuru, 2021 senesinin kasım ayının ilk haftasından itibaren yükselişlerin boyutunu katlayarak ilerledi ve bu durum 7 hafta boyunca devam etti.
USD/TRY haftalık grafiği. Kaynak: Tradingview
Bu süreç içerisinde koronavirüs sebepli sorunlardan Türkiye'nin de dünya ile birlikte etkilenmesi, Türkiye Cumhuriyeti yürütme organlarının agresif tutumu ve enflasyon gibi nedenler Türk lirasını oldukça değersizleştirmişti. Öyle ki bu durum 20 Aralık 2021'e kadar bu şekilde sürdü. Tarihler 20 Aralık 2021'i gösterdiğinde dolar kuru 18.26 TL'yi görmüştü ve akıllarda şimdi de olduğu gibi ''dolar kaç TL olacak'' ya da ''dolar 20 TL'yi aşar mı'' gibi sorular bulunmaktaydı. Ancak yine aynı tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." şeklindeki ifadesi ile birlikte kur korumalı mevduat sistemini açıklamıştı. Bu açıklamayla birlikte dolar kuru 13 TL'yi bulmuştu fakat bu açıklamaların etkisi 4 ila 5 gün kadar sürmüştü. Sonrasında ise dolar bugüne kadar kademe kademe 17.26 seviyesine kadar geldi.
Bunlara cevap verebilmemiz için Fed'in faiz kararlarına ve TCMB'nin aldığı kararlara ve açıkladığı verilere bakmamız gerekecek. Bunun dışında ise teknik açıdan dolar/TL grafiğine de bakılabilir, fakat açıklamaların ve verilerin ışığında belirtilenlere göre kurdaki oynaklığın oldukça artmasıyla yatırımcılar da durumdan endişe etmekteler.
Fed, geçtiğimiz günlerde agresif bir şekilde piyasa beklentilerinin üzerinde 75 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) attığı bu adım doların daha çok güçlenmesine ve piyasalardan daha fazla para çıkışı yaşanmasına sebep oluyor. Gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan Türkiye, Fed'in faiz artırımı sebebiyle yatırımcıların kaçmasından dolayı olumsuz etkileniyor.
Ayrıca, Türkiye hükümeti tarafından yürütülen gevşek faiz politikası Türk Lirasındaki kırılganlığı artırıyor.
Rusya-Ukrayna savaşının etkisi ve sonuçlarının tekrardan aşırı artması, finansal kriz ya da koronavirüs benzeri bir küresel salgının baş göstermesi yahut halihazırdaki hastalıkların tekrardan eski halindeki kadar güçlü olması gibi durumlarda Türk Lirası bu durumdan oldukça olumsuz etkilenebilir ve dolar karşısında alçalmaya başlayabilir. Ayrıca doların artışına rağmen TCMB'nin faizi düşürmeye yönelik tavrının devam etmesi halinde de benzer durumlar görülebilir ve böylece dolar 20 TL seviyelerine gelebilir, hatta bu seviyeler aşılabilir.
Geçtiğimiz ayda gündeme gelmiş olan enflasyona endeksli tahvil ya da süper bononun uygulanması durumunda ise dolar belirli bir süre düşüş yaşayabilir ve ardından yatay olarak ilerleyebilir fakat bu adım tamamen bir çözüm olamaz gibi duruyor.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.