Kimin girip çıktığı belli olmayan yerler için söylediğimiz Dingo’nun Ahırı’nın gerçekte de var olduğunu biliyor muydunuz?
Dilimize Pelesenk Olmuş Dingo'nun Ahırı Deyimi Nereden Gelmektedir?
Kimin girip çıktığı belli olmayan yerler için söylediğimiz Dingo’nun Ahırı’nın gerçekte de var olduğunu biliyor muydunuz?
Peki nerede bu Dingo’nun Ahırı?
Dillerden düşmeyen “Dingo’nun Ahırı”deyimi, 1800’lü yıllarda yaşamış olan Dingo adlı Rum birinin ahırından geliyor.
Dingo; Taksim’de atlı tramvaylara duraklık edermiş. Normalde tramvaylar 2 at ile çekilirken; çok dik olan Şişhane yokuşunu çıkabilmek için Azapkapı’dan getirilen fazladan atlar ile bu yokuşu ancak çıkabilirlermiş. Daha sonra tramvaylar Taksim’e kadar gelir, burada çıkarılan atlar, günümüzde Taksim’de bulunun Fransız konsolosluğu ile Sular İdaresi Maksemi arasında bulunun bir ahırda dinlendirilir oradan da tramvaya bağlanmadan boş bir şekilde Azapkapı’ya götürülürmüş.
Taksim’deki bu ahırın başında da Dingo bulunurmuş. Ahırın bekçisi Dingo içki sever biriymiş; sık sık ahırı boş bırakıp meyhaneye gidermiş. Dingo ahırda olmadığı zamanlar atlarını dinlendirmek için uğrayan diğer seyisler, ahıra kafalarına göre girip çıkarlarmış. O ahırda yaşanan günlük curcuna, gün boyunca atların ve seyislerin girip çıkmasından dolayı “Burası Dingo’nun Ahırı mı?” dilimize bir benzetme deyimi olarak eklenmiştir.
Taksim Meydanı’nda eskiden Dingo’nun Ahırı’nın bulunduğu yerde günümüzde Taksim Nostaljik Tramvayı’nın depo ve tamirhanesi bulunmaktadır. Fransız Kültür Merkezi’nin yan sokağında bulunan ve tramvay tamirhanesi olan Dingo’nun Ahırı, günümüzde bir kafe olarak yaşatılmaya devam ediyor. Kafenin sahibi, kafenin ismini tarihinden esinlenerek Dino’nun Ahırı koymuştur.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.