Dijital güvenlikte en sık karşımıza çıkan 10 hatayı sizler için listeledik. Bunlar her internet kullanıcısının kulağına küpe olması gereken noktalar.
1- İstenmeyen mesajlarda gelen bağlantı ve ekleri açmak
Kimlik avı olan bu mesajlar, e-posta, metin, sosyal medya veya WhatsApp gibi mesajlaşma servislerinde dolaşır. Bunun sonucunda gizli bir kötü amaçlı yazılım indirilir veya kullanıcı, kişisel ve finansal bilgileri vermesi için tuzağa düşürülür. Bu tarz mesajlara her zaman şüpheci olun ve bağlantılara tıklamayın, ekleri açmayın.
2- Güncellemeleri atlamak
Bilgisayar ve cihaz güncellemeleri, sistemlerin güvende kalması için çok önemli. Bu güncellemeler sayesinde üretici, kullanıcılara en güncel yazılımı sunar. Tüm yazılımlar için otomatik güncelleme açık olmalı.
3- Rastgele USB sürücüleri takmak
Çıkarılabilir disk, makinenize takılı olduğunda etkili bir kötü amaçlı yazılım aktarıcısı olabilir. Size ait olmayan bir flash sürücüsünü kullanmayın.
4- Zayıf parolalar kullanmak
Bu hatayı kullanıcılar sıklıkla yapıyor. Zayıf parolalar kısa ve basit olduğu için bilgisayar korsanları kolayca kırabiliyor. Hesabı ele geçirmek için bu parolaları kullanırlar. Parolalar uzun, güçlü ve benzersiz olmalıdır.
5- 2FA ile hesap girişlerini iyileştirmemek
Kuruluşlar, çalışanlarını giderek artan bir şekilde çok faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanmaya zorluyor. Bu yöntem, bilgisayar korsanlarının çalmasını zorlaştıran SMS kodu veya yüz taraması gibi ikinci bir “faktör” içerdiği için parolaların daha güvenli olmasını sağlıyor. Tüm hesaplarınız için 2FA seçeneğini aktifleştirin.
6- Yedekleme yapmamak
Yedeklemeleri çoğumuz ihmal ediyoruz. Bu, bilgisayar korsanlarının tüm verilerimize erişmesi karşılığında sizden fidye talep etmesi gibi sorunlar yaratabilir. Düzenli olarak yedekleme yapmak, sizi bu tür dolandırıcılıklardan ve veri kaybından koruyabilir.
7- Dikkat dağınıklığı
Dijital dünyamızın mobil cihazlar, dikkat dağınıklığı yaratır. Kimlik avı e-postasındaki bağlantıya kazara tıklamak başınıza bela açabilir. Ekranınıza bakarken dikkatli olun Kaynağını bilmediğiniz hiçbir e-postaya veya mesaja tıklamayın.
8- İşyerinin cihazlarını kişisel amaç için kullanmak
Uzaktan ve hibrit çalışma çağında evden çalışmak için kurumsal cihazlarla evde daha fazla zaman geçiriyoruz. Cihaza kötü amaçlı yazılım bulaşırsa ve bilgisayar korsanları kurumsal ağlara erişim sağlarsa, işvereninizi işinizi riske atabilir. Kurumsal cihazları sadece iş amaçlı kullanarak özel hayatınızla iş hayatınızı ayırın. Eğlenceli şeyler için kendinize ait olan cihazları kullanın.
9- Rahat davranmak
İş yaptığımız şirketlere ve teknoloji sağlayıcılara güvendiğimiz için rahat davranıyoruz. Cihazlarınızın güvenlik ayarlarını ihmal etmeyin ve sık sık kontrol edin.
10- Tüm cihazlarda güvenlik yazılımı kullanmamak
Birçoğumuz saygın güvenlik yazılımlarının önemini görüyoruz ama cihazlarımıza yüklemiyoruz. Dijital güvenliğe zaman ayırarak ve dikkati vererek cihazlarımızı korumalıyız.