Diderot etkisi, satın aldığımız her yeni şeyin bizde başka yeni şeyler alma isteği uyandırdığını anlatmak için kullanılır
Diderot Etkisi, satın aldığımız her yeni şeyin bizi farklı yeni şeyler almaya ittiğini anlatmak için kullanılmakta olan bir kavramdır.
Denis Diderot(1703-1784) ünlü Fransız filozof ve yazardır. Çağı’nın en önemli kişilerinden birisidir Fransız Devrimi’ni hazırlayan düşünsel eylemlere katkısı vardır.
Diderot’un büyük büyük borcu vardır ve paraya olan ihtiyacı en üst düzeydedir. Bu sırada 1765 yılında Rus İmparatoriçesi Büyük Catherine ,bilim ve sanatın koruyucusu olarak Diderot’un kütüphanesini satın alır ve daha sonra o kütüphaneyi Diderot’a bırakır.
Böylece Diderot’un önemli bir miktarda para elde etmiş olur.Catherine bununla da yetinmez ve Diderot’u kütüphanecesi olarak işe başlatır. 25 yıllık maaşını peşin verir.
Diderot eline geçen bu büyük parayla uzun zamandan beri almayı düşünüp de alamadığı kırmızı pahalı bir sabahlık alır.
Sabahlık o kadar görkemlidir ki Diderot evdeki eşyaların ona uymadığını düşünür ve eşyalarını sabahlığına uygun olacak şekilde yenileriyle değiştirmeye başlar.
Her değiştirmeyle diğerleriyle uygunsuzluk daha da gözüne batar ve ötekileri de yenilemeye başlar. Sonunda evindeki bütün eşyaları değiştirmiştir. Yeniden borçlu duruma düşmüştür. Diderot bütün bunlardan sonra “Eski Sabahlığım İçin Pişmanlık” başlıklı bir yazı yazar ve yazıda içine düştüğü tüketim çılgınlığını anlatır.