Devlet Bahçeli Kimdir?

Yayın Tarihi:

Devlet Bahçeli, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçidir. MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısıdır.

Devlet Bahçeli Kimdir?

Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948'de Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde dünyaya geldi. Sol görüşlü bir ailede yetişen Bahçeli'nin babası, sıkı bir CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) taraftarı ve İsmet İnönü hayranıydı.

Eğitim Yılları

İlk öğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda bitirdi. Ortaokulu Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı olarak okudu. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti. Burada Emirgan Akgün Koleji'ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji'ne geçti ve lise diplomasını da buradan aldı. 1967'de Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ni kazandı ve Dış Ticaret Bölümü'nü 1971 yılında bitirip buradan mezun oldu.

Akademik Kariyeri

Bahçeli lisans mezuniyeti sonrası, 1972'de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı olan yüksek okullarda iktisat bölümünde asistan olarak görev yaptı. Bir taraftan iktisat anabilim dalında yüksek lisans öğrenimi görüp asistanlık görevini yürütürken, aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği (ÜMİD-BİR) kurucularından ve Genel Başkanlık görevini yürütmüştür. Ayrıca kendisi Üniversite Akademi ve Yüksekokulları Asistanlığı Derneği (ÜNAY)'nin kurucu üyeliğini ve dernek başkanlığı görevini de üstlenmiştir. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden iktisat doktoru unvanı aldıktan sonra yine aynı üniversitenin İktisadi ve İdarî Bilimler Fakültesi'nin iktisat politikası ana bilimi dalında 1987 senesine dek öğretim üyeliği görevine devam etti. Bahçeli bu süre zarfında Türkiye ve Dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularına ilgi duydu ve bu alanlarda çeşitli çalışmalarda bulundu.

Siyasi Kariyeri

Bahçeli, gençlik zamanlarda Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitti. 1967'de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenci olduğu zamanlarda Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticisi olarak görev yaptı.1970 ve 1971 arasında Millî Türk Talebe Birliği'nin Genel Sekreterliği görevini üstlendi. Diğer bir taraftan da aktif şekilde siyasi faaliyetleri yürüttü, diğer taraftan da akademik çalışmalarını sürdürdü.

1980 Darbesi sonrası cezaevine giren MHP ve Ülkü ocakları yöneticileri ile mensuplarının davalarının her platformda savunulmasına dair çalışmalar yaptı. Öte yandan Bahçeli'ye bu darbe süreci boyunca hiç dokunulmadı. Herhangi bir şekilde gözaltı işlemi veya tutuklama uygulanmadı. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından göreve çağrılması sonrası, 17 Nisan 1987'de üniversitesindeki öğretim üyeliğini bırakan Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine girdi ve Genel Sekreterlik görevini üstlendi. MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun senelerdir süren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği ve Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerini üstlendi.

MHP Genel Başkanı Olma Süreci

MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in 4 Nisan 1997 tarihinde Ankarada geçirdiği bir kalp krizi sonucu ölmesinin ardından Bahçeli, 18 Mayıs 1997 tarihinde yapılan 1997 MHP Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkanlık için Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş ile yarışa girdi. İlk turda Türkeş 412, Bahçeli 359, Ramiz Ongun 231, Enis Öksüz 104, Muharrem Şemsek 80 ve İbrahim Çiftçi 13 oy aldı. Kurultayın ilerleyen saatlerinde ''ani bir kararla'' Türkeş haricindeki bütün adaylar Bahçeli lehine adaylıktan çekildi. Kurultayda ülkücüler arasında çıkan kavga sonrası kongre ertelendi. 6 Temmuz 1997 tarihinde yapılan olağanüstü kongrede Tuğrul Türkeş ile Devlet Bahçeli arasında yapılan iki adaylı seçimde Bahçeli, 1193 delegeden 697 oy aldı ve yeni Genel Başkan seçildi. Türkeş ise 487 oy ile ikinci sırada kaldı.

Seçim Süreçleri

Genel Başkanlığında partisi 1999 genel seçimlerinde %8,18 olan oy oranını %17,98 çıkarmış ve tarihindeki en fazla oy oranını alarak ikinci parti olmuştur. Seçimler sonrası hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için gerekli sandalye sayısını alamaması üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den hükûmet kurma görevi alan Bülent Ecevit liderliğinde DSP, MHP ve ANAP ile 28 Mayıs 1999 tarihinde kurulan Koalisyon Hükûmeti'nde Başbakan Yardımcısı görevini üstlendi. Böylelikle, MHP 21 senenin ardından ilk defa hükûmete girmiş oldu. 5 Kasım 2000 tarihinde yapılan ve 1301 delegenin oy kullandığı olağan kongrede 1283 oy aldı ve yeniden Genel Başkan oldu. Başbakan yardımcılığı görevine 18 Kasım 2002 tarihine kadar devam etti.

2002 genel seçimleri için yapılan anketler MHP'nin baraj altında kalma riskinin bulunduğunu gösteriyordu. Seçimlerde MHP'nin oyu %9,62 oranında düştü ve %8,36'ya kadar gerileyerek baraj altında kaldı. Bahçeli, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada başarısızlığın tek sorumlusu olduğunu beyan ederek genel başkanlık görevinden istifa etti. 12 Ekim 2003'de yapılan kongrede MHP genel başkanlığı için Ramiz Ongun, Koray Aydın ve Aytekin Yıldırım ile yarışa girdi. 1180 delegenin oy kullandığı kongrede 688 oy aldı ve bir kez daha genel başkan seçildi. Ayrıca Bahçeli, 19 Kasım 2006'da 1139 delegenin oy kullandığı kongrede 1127 oy aldı ve yine MHP Genel Başkanı seçilmiştir.

2007 genel seçimlerinde partisi oyunu %5,91 oranında yükseltti ve %14,27 oy aldı. 2011 genel seçimleri için yapılan anketlerin çoğu MHP'nin oy oranının düşeceğini gösteriyordu. Seçimde MHP'nin oy oranı %1,26 düştü ve %13,01'e geriledi. Bahçeli, 4 Kasım 2012 ve 21 Mart 2015 tarihlerindeki yapılan kongrelerde yine genel başkan seçildi.

MHP'nin Haziran 2015 genel seçimleri için kullandığı seçim sloganı “Bizimle yürü Türkiye!” şeklinde oldu. Seçim vaatleri arasında asgarî ücretin 1400 TL yapılacağı, emekliye senede iki defa 1400 TL ikramiye verileceği ve terörün bitirileceği yer aldı. Seçimde partisi oyunu %3,28 oranında yükseltti ve %16,29 oy aldı.

MHP, Koalisyon oluşturulamaması sonrası yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri seçim kampanyasında "Sen bilirsin Türkiye!" sloganını kullanmayı tercih etti. Seçim vaatleri arasında evi olmayan ailelere 250 lira kira yardımı yapılacağı ve muhtaç ailelere ''hilal kart'' verileceğine belirtildi. Fakat MHP bu seçimde %4,39 oy yitirerek %11,90 oy oranına kadar geriledi.

Cumhur İttifakında Yer Alması

20 Şubat 2018 tarihinde AKP ve MHP ortaklığında Cumhur İttifakı adı verilen bir seçim ittifakı kuruldu. 14 Mart 2018'de siyasi partilerin seçimlere ittifak ile girebilmesini sağlayan kanun TBMM'den geçti. Daha sonra Cumhur İttifakına Büyük Birlik Partisi (BBP) de katılmıştır.

MHP, 16 Nisan 2017 referandumun sonrası yapılan ilk seçim olan 2018 Türkiye Genel Seçimleri'ne Cumhur İttifakı ile beraber girmiştir. Bahçeli seçimlerde MHP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını, Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini belirtti. Erdoğan 2018 seçimlerinde %52,6 oy alıp cumhurbaşkanı oldu MHP %11,10 oy alıp 49 milletvekili ile meclise giriş yapmış ve Cumhur ittifakı toplamda %53,66 oy almıştır. 2018 genel seçimleri sonrası Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmiş ve MHP'nin tarihî bir başarıya imza attığını öne sürmüştür.

MHP, 2019 yerel seçimlerinde de bir kez daha Cumhur İttifakı çatısı altında seçime giriş yapmıştır. MHP; İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday göstermemiş ve AKP'nin göstereceği adayları destekleme kararı almıştır. Erdoğan MHP'nin bu hamlesini bir ''jest'' olarak gördüğünü ve buna kesinlikle bir karşılık vereceklerini belirtmiştir. AKP de buna karşılık olarak Mersin, Adana, Manisa, Kırklareli ve Osmaniye'de belediye başkan adayı göstermemiştir. Partisi de ittifak yapmadığı Kastamonu, Amasya, Çankırı, Kütahya, Erzincan Bayburt, Bartın ve Karabük illerinde belediyeleri kazanmıştır.

Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?

Recep Tayyip Erdoğan Kimdir?

Türkiye'nin 12. ve günümüzün cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Hayatı, eğitim süreci, askerlik dönemi, siyasete girişi ve dahası...

Gönder
runtobet casino siteleri