Demir fiyatları tarihi düşük seviyeleri görürken, Çin'den beklenen hamleler gelmezse yeni dipler oluşabilir.
Singapur Borsası’nda demir fiyatları 2013 yılından sonra en düşük seviyeyi görürken geçtiğimiz yıl Mayıs’tan bugüne 3/1 değer kaybetti.
Çelik üretimiyle, en büyük demir ithalatçısı konumunda olan Çin’in talebinde yükseliş görülmezse toparlanma bir süre beklenmiyor. Çin’de 2018 yılından sonra ilk kez çelik fabrikaları zarar etti.
5’er yıllık periyotlarda düzenlenen Çin Ulusal Kongresi’nden de gayrimenkul sektörüyle ilgili bir düzenleme çıkmadı. Sıfır vaka tutumlarına da esneklik getirmeyince Çin’de azalan talep için bir çıkar yol bulunamadı.
MineLife kurucusu Gavin Wendt, Çin’de ekonomik aktivenin pandemi kısıtlamalarının sona ermesiyle düzelebileceğine değinirken yakın zamanda böyle bir hamlenin de yapılacak gibi durmadığını belirtti.
Citigroup ve Goldman Sachs, politikada değişikliğe gidilmezse gelecek 3 ay içerisinde fiyatların 70 dolara kadar çekileceğini belirtti.
Çin’de 100 üreticinin geçen ay zarar etmesi sonucu devlet sübvansiyon desteği sağlamıştı ancak buda çelik sektörüne fayda sağlamadı.
Gayrimenkul sektörü, toplam çelik tüketiminin yüzde 39’unu kullanıyor. Sektördeki kriz derinleştikçe talep düştü.
İnşaatta kullanılan bakır ve alüminyum gibi diğer metallerde de düşüş görülüyor. Ancak bu metallerin kullanımı farklı materyale geçiş nedeniyle oldu ve demir talebindeki keskin düşüş kadar olmadı.