Othello Sendromu, en basit tanımıyla kişinin aşık olduğu kişiyi hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir.
Damarların Kan Yerine Kıskançlık Akanların Hastalığı: Othello Sendromu
Othello Sendromu, en basit tanımıyla kişinin aşık olduğu kişiyi hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade edilmektedir. Kişi, hem kendini hem de karşısındakini yıpratacak şekilde bir sahiplenme ve koruma güdüsü içinde olur. Kıskançlık duygusu, görülmemiş bir seviyeye varır. Hatta kişi bu kıskançlık duygusunun etksine o kadar kapılır ki, sürekli aldatıldığına dair senaryolar yazıp şüphelenmeye başlar.
Othello Sendromu ciddiye alınmadığı takdirde ciddi zararlara yol açabilir. Bu sendroma sahip kişinin sevdiği insanın sadakatsiz olduğunu düşünüp tehlikeli olabilecek derecede önlemler alabilirler.
Örneğin; sevgilisini veya eşini eve kapatma, kimseyle görüştürmeme gibi sağlıksız kararlar alabilirler. En ufak şeylerden şüpheye kapılırlar, öyle ki bazen bütün vaktini bu şüpheleri düşünerek geçirebilir. Othello Sendromu'na sahip kişiler saldırganlığa ve şiddete yatkındırlar.
Othello Sendromu adını Shakespeare'in ünlü oyunu Othello'dan alır. Oyunun ana karakterlerinden biri olan Othello karısı Desdemona’ya verdiği ilk hediye olan mendili karısının kaybetmesiyle ondan kuşku duymaya başlar.
Bu kuşku zamanla yerini kıskançlığa bırakır. Othello bu kuşku durumundan faydalanmak isteyen ve mendili ele geçiren İago, Othello'nun karısına olan güvenini yerle bir edecek bir plan hazırlar ve planı başarıyla uygular. İago'nun hain planının bir parçası olan Othello, Casio ile karısı Desdemona'nın aşk yaşadığından kuşkulanmaya başlar.
Othello kıskançlığından önce Casio ‘yu, sonra da Desdemona’yı öldürür. Ardından bütün bunların İago’nun planı olduğu ortaya çıkar. Bunu öğrenen Othello kendini öldürür, İago ise mahkum edilir. Shakespeare’ın bu romanından yola çıkarak Othello Sendromu, psikiyatride patolojik kıskançlık olarak adlandırılmaktadır.
1) Aldatıldığına dair kontrol edilemez düşünceler
2) Aşırı kıskançlık, kısıtlama
3) Ayrılma durumunun fobiye dönüşmesi
4) Düşük özgüven
5) Aşırı ve kontrolsüz tepkiler
6) Öfke patlamaları
7) Şüpheci tavırlar
8) Küfür ederek değersiz ve güçsüz hissettirme çabası
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.