Columbia Uzay Mekiği Kazası
Amerika Birleşik Devletleri’nin başarıyla biten Apollo 11 uzay görevi, bütün ulusun göğsünü kabartmıştı. İşte bu sebeple 1981'de, daha üstün bir teknolojiyle tasarlanan yeni bir uzay mekiği yapıldı. Uzay mekiğine, ülkenin uzayı keşfetme isteğine atıfta bulunması için “Columbia” adı verildi. Columbia, ilk uzay yolculuğunu da aynı sene gerçekleştirdi.
Bu süreçte Columbia, uzaya 27 başarılı sefer yaptı. Fakat uzay mekiği, Dünya’dan 28 kez kalkış yapmıştı. Columbia, Dünya’dan son defa 16 Ocak 2003 tarihinde ayrıldı. Mürettebat, ayrı uzmanlık alanlarında, ayrı deneylerin yapılması için “STS-107” adlı bir uzay programı kapsamında yola koyuldu.
Kalkış esnasında uzay mekiğinden kopan bir parça, mekiğin kanatlarından birine çarparak hasar almasına sebep olmuştu. Fakat bu sürpriz gelişme, mürettebat için ciddi bir problem olmadı.
Mürettebat, Columbia’nın Dünya yörüngesinde gezindiği 16 gün boyunca hiçbir problem yaşamadı. Ta ki görev başarıyla tamamlandıktan ve eve dönme zamanı gelene kadar... Uzay mekiği 1 Şubat 2003 tarihinde Dünya’ya dönecekti. Ancak Columbia, bu son yolculuğunda dünyaya dönemedi. Kalkış sırasında hasar alan kanat kısmı, mekiğin dönüşü esnasında geri dönülemez sorunlara sebep yoldu.
Columbia Atmosfere Girdikten Sonra İnfilak Etti
Columbia, eve dönüş yolculuğunda ses hızından 23 kat daha hızlı gidiyordu. Bu sebeple mekiğin kanadındaki hasar arttı. En sonunda Columbia atmosfere girdikten sonra infilak etti. 7 kişilik mürettebatın tamamı öldü.
Uzay Mekiğinin Parçaları Binlerce Kilometrekarelik Alana Dağıldı
Amerikalılar mekiğin alevler içinde kalarak gökyüzünde süzüldüğüne bizzat tanıklık etmişti. Diğer yandan mekiğin parçaları, ABD’deki birden fazla eyaletin topraklarına dağılmıştı. Arama kurtarma çalışmalarına 25 binden fazla insan katılım gösterdi.
Çalışmalar esnasında uzay mekiğine ait 84 binden fazla enkaz parçası bulundu. Fakat bu parçalar, mekiğin %40’lık bölümünü oluşturmaktaydı. Geriye kalan parçalar ise bulunamadı.
Kaza Aslında Önlenebilirdi
NASA, uzay mekiğinin kalkış sırasında aldığı hasarı görmezden geldi. Yetkililer, mekiğin kanadındaki hasarın önemsiz olduğunu düşünmüşler ve mürettebatı da bu doğrultuda bilgilendirmişlerdi. Halbuki uzay mekiğindeki bu hasar ciddiye alınsaydı, astronotlarca düzeltilebilir, bu olay yaşanmayabilirdi.