AB, Çin'in Litvanya'ya uyguladığı ticaret kısıtlamaların Avrupalı şirketlerin yüksek teknoloji patentlerini korumalarına engel olduğu gerekçesiyle adım attı.
AB komisyonu, Çin'in ikili ticaret anlaşmalarında Avrupalı şirketlerin haklarının ihlal edildiği iddiası ile Dünya Ticaret Örgütü'ne panel başvurusunda bulunduğunu duyurdu.
Komisyonun yaptığı açıklamada Çin'in Litvanya ile yaptığı ticari anlaşmalardaki ihracata yönelik kısıtlamalarının yasa dışı olduğuna vurgu yapıldı. Avrupa Birliği Komisyonu aynı zamanda Çin'in Avrupalı yüksek teknoloji patent sahiplerinin haklarını korumaları amacıyla, AB mahkemelerine erişim kısıtının da illegal olduğunu öne sürdü.
Panel sürecinin bu mağduriyeti sonlandırmak amaçlı başlatıldığı belirtilen açıklamada, "Her iki durumda da Çin'in önlemleri Avrupalı şirketlere zarar veriyor." ifadesine yer verildi.
İki ülke arası gerilim, Tayvan'ın ülkelerinde kendi adıyla temsilcilik kurulmasına Vilnius'un onayı ile başlamıştı. Yetkililer, kararın "Tek Çin" ilkesini benimseyen Çin'e ve adadaki egemenlik haklarına doğrudan saldırı olduğunu savunarak Çin'in Litvanya Büyükelçisini ülkeye geri çağırmıştı.
Bu durumu takip eden gelişmelerle Litvanya'nın Çin ihracatı durma noktasına geldi.
Pekin yönetimi durma noktasına gelen Litvanya'nın Çin ihracatı ile ilgili, devletin bir engellemesi bulunmadığı azalan ithalatın sebebinin Çinli işletme ve bireylerin inisiyatifi ile Litvanya'dan mal almamayı tercih etmemesi olduğu açıklamasını yaptı.
AB, Çin'in yüksek teknoloji patenti sahiplerinin haklarına yönelik davalarının sadece kendi mahkemelerinde görülmesine izin vermesi, Avrupalı şirketlerin patent haklarını korumalarını engellediğini iddia ediyor.
Çin'in bu uygulamasının Avrupalı şirketlerin patentlerinin yasa dışı kullanımına olanak sağladığını iddia eden AB, ilk aşamada istişare ile uzlaşmayı, uzlaşıya varılmadığı takdirde DTÖ'ye anlaşmazlığı bitirmeye yönelik panel talebini sundu.
AB ve Çin ilk adımda istişare ile uzlaşma sağlayamamıştı.