Çin, bankalara ve şirketlere mali yapılarını kontrol etmeleri konusunda uyarıda bulundu.
İddialara göre Çin bankalara, devlet kurumlarına ve ülkenin devlet dışı en büyük holdinglerinden biri olan Fosun'a karşı mali risklerini kontrol etmeye başlamalarını söyledi.
Çin’in bankacılık denetleme kurulu ve devlet yatırımlarını denetleyen Pekin’deki komisyonun da bulunduğu birçok kurumun Fosun’a karşı mali riskleri bulunan kuruluşlara risklerini dikkatle izlemeleri talimatı verildi.
Fosun’dan bir temsilci ise Bloomberg’e yaptığı açıklamasında otoritelerden böyle bir talep yapılmasını gerektirecek herhangi bir uyarı almadıklarını aktardı.
Fosun temsilcisi, Pekin eyaleti varlık düzenleyicisine yapılan müteakip bir sorguda, uygulamanın rutin bir araştırmanın bir parçası olduğunu ve başka şirketlere de yapıldığını aktararak, grubun operasyonlarının sağlıklı ve sorunlara karşı dayanıklı olduğunu belirtti.
Grubun amiral gemisi olan Fosun International Ltd.'nin hisseleri, Hong Kong borsasında yüzde 7,4 geriledikten sonra Salı günü 2012 yılından bu yana en düşük kapanışını yaptı. Denetlemenler Fosun’un mali yapısı konusunda tedirgin.
1992 yılında işadamı Guo Guangchang tarafından ortak olarak kurulan grup, bir dönem ülkenin en üretken denizaşırı alıcılarındandı fakat son zamanlarda Çinli borçluların temerrütlerindeki rekor dalganın ortasında hisselerinin ve dolar tahvillerinin düştüğünü gördü.
Fosun kuruluşları, grubun halka açık turizm ve ilaç birimlerindeki paylarını azaltmak için Eylül ayının başlarında planlarını duyurdular.
Bir kaynak, Fosun'un borç geri ödemesi için varlıklarını elden çıkarmak için adımlar attığını iddia etti. 2022 yılının ilk aylık dönemine ait rapora göre, Fosun International'ın nakit varlıkları 30 Haziran itibarıyla 117,7 milyar yuan (17 milyar dolar) ve toplam yükümlülükler 651 milyar yuan olup, bunun yüzde 40'ı faizli borçlardan oluşuyor.
Devlete ait Varlıkları Denetleme ve İdare Komisyonu'nun Pekin şubesinin, yerel yönetimlere ait işletmelerden Fosun grubuyla olan, hisse senetleri, borç verme ve garantiler gibi ilişkileri hakkında ayrıntılı bilgi istediğini belirttiler ve SASAC'ın firmaların risklerini kontrol etmek ve anlamak için düzenli olarak bu tür bilgi taleplerinde bulunduğunu ve Fosun ile KİT anlaşmalarını kısıtlamaya yönelik mevcut bir planın olmadığını belirtti.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.