Çinli madenciler nikel için Endonezya'ya akın ediyor! ABD'nin Nikel'de Çin'e olan bağlılığı ne şekilde sona erecek? Nikelde Çin tekelleşmesi...
Çin bu yıl dünyanın en büyük nikel rezervi bulunan Endonezya’ya adeta üst kurdu. Endonezya’nın Sulawesi ve Halmahera adalarına Çinli madenciler sadece bu yıl içerisinde toplam 14.2 milyar dolar yatırım yaptı. Yatırım miktarlarına bakıldığında gelecek 10 yıl süresince maden şirketlerinin ihtiyacının karşılanabileceği yeterlilik görülüyor.
Nikel madeni genel olarak paslanmaz çelik üretimi başta olmak üzere, elektrikli araçların üretiminde de önemli bir kaynak olarak öne çıkıyor.
Sanayide kullanılan yüksek performanslı pillerin üretiminde kullanılan nikele talep yüzde 90 seviyelerinde. Önümüzdeki süreçte talebin arzdan daha fazla olması beklentiler arasında yer alıyor.
Nikelde korkutan arz talep dengesizliği Tesla gibi dev elektrikli araç üreticileri içinde sorun oluştururken, Tesla CEO’su Elon Musk 2020 yılında Çinli madencilere daha fazla nikel çıkarmaları konusunda talepte bulunmuştu.
Nikel madeninde ABD’nin Çin’den bağımsız hareket edebilmesi için bu konuda 90 milyar dolarlık bir yatırım yapması gerekmekte.
Çin’de pil üretimi için gereken çeşitli madenlerin tedariki için şirketler kendilerini güvenceye aldı. Araştırmalara göre Çin gelecek 5 yılda nikel tedarikini tekelinde bulunduracak. ABD’nin de bu konuda bağımsızlık kazanması için 2030 yılına kadar 90 milyar doları gözden çıkarması gerekiyor.
2020 yılında Endonezya başkanı Joko Widodo, ülkedeki metal cevherlerinin ihracına yönelik yasaklama getirmiş ve ihracatı işlenmiş ürünlerle sınırlandırmıştı.
Böylelikle Endonezya nikel ihracatını 3 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmış oldu. Ayrıca 2020 yılında Başbakan Widodo bir açıklamasında, “Biz sadece pil üretmek değil yanı sıra elektrikli araç üretimi de gerçekleştirmek istiyoruz.”ifadelerini kullanmıştı.
Rice University doktoru Michelle Foss, Çin’in nikel madenindeki hükümdarlığı hakkında yaptığı araştırmasında, “Çin bir çok ülkenin yatırım yapmadığı alanlara yatırım yaparak bugünkü seviyesine ulaştı. ABD’li, Avrupalı, Kanadalı ve Avustralyalı şirketlerin bu sayede önüne geçti.” şeklinde değerlendirme yaptı.
Çin 14.2 milyar dolarlık yatırım yaparken ABD, Kanada, Avustralya ve Güney Kore’nin yatırımları 10 yılda toplamda 1.5 milyar dolar seviyelerinde.
Buna neden olarak Endonezya’dan elde edilen nikelin Avustralya ve Kanada’da yer alan nikel madenlerinden daha düşük kalitede olması biliniyor.