Çin, NATO'nun daha fazla genişlemesine karşı olduğunu bildirdi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Pekin'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın açılışında Rusya ile Çin yakınlaştı.

Çin, NATO'nun daha fazla genişlemesine karşı olduğunu bildirdi

Pekin'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın açılışı, Rusya ile Çin arasında yakınlaşmaya sebep oldu. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Çin lideri Şi Jinping de bu sayede iki yıldır ilk kez bir dünya lideriyle görüşmüş oldu.

Çinli mevkidaşına "sevgili dostum" diye hitap eden Putin  Çin'le aralarındaki "benzersiz" ilişkinin uluslararası ilişkilere örnek olduğunu belirtti. Aynı şekilde Şi Jinping de görüşmenin Çin-Rus ilişkilerine canlılık kazandıracağını vurguladı.

Görüşmenin ardından iki liderin "NATO'nun daha fazla genişlemesine" karşı olduklarını ifade eden bir bildiri imzaladıkları söylendi.

İki lider ayrıca NATO'yu "soğuk savaş dönemi tavırlarını terk etmeye" çağırırken Pekin de Moskova'ya destek verdi. Rusya da Tayvan konusunda Çin'e arka çıktı.

Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığılmasıyla işgale yönelik artan kaygılar, Batı'nın da dikkatini üstüne çekti.

Rusya için Çin'in desteği önemliyken Rusya ile Çin arasında yeni bir anlaşma imzalanması bekleniyor.

Putin'de Çin'e daha fazla doğal gaz sevk etmelerini sağlayacak anlaşmadan bahsetti. Bu anlaşmayla Rusya, bu Çin'e yılda 10 milyar metreküp doğal gaz ithal edecek.

Putin Pekin'de Olimpiyat Oyunları'nın açılışına katılırken  Rus yetkililerin şu anda uluslararası spor etkinliklerine katılmaları yasak.

Pekin'deki Kış Olimpiyatları, özellikle Uygur azınlığa yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle bazı ülkeler tarafından boykot edilirken Çin ile Rusya, bu boykotu kınıyor.

Alexander Gabuev, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Batının uyguladığı yaptırımların Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli olduğunu vurgularken "Büyük ve dramatik bir olay meydana gelirse, Çin ve Rusya ilişkileri 2014'tekinden çok daha fazla ilerleyecek.

Uluslararası İlişkiler Profesörü Artyom Lukin de aynı görüşte. Lukin Rusya'nın artık psikolojik olarak Çin ile daha yakın bir ilişkiye hazır olduğunu söylüyor, "Moskova'daki karar vericiler, Çin'in yardımı ve desteği olmadan Rusya'nın Batı'nın karşısında duramayacağını anladı" ifadelerini kullandı.

Londra'da Chatham House olarak bilinen Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Annette Bohr da  "İnsan hakları ihlalleri konusundaki olası eleştirilere aldırış etmeleri gerekmiyor. Nihayetinde çok önemli ekonomik partnerler" ifadelerini kaydetti. 

Moskova'daki Stratejik Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Jude Blanchette, "Moskova ile Pekin arasındaki yakınlaşmaya kendi politikalarının neden olduğunu kabul etmek Amerikalılar için zor" dedi.

Kaynak: https://www.bbc.co.uk/turkce/haberler-dunya-60257909?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGA
Gönder
runtobet casino siteleri