Çin Merkez Bankası şaşırtıcı bir kararla piyasaya likidite enjeksiyonu yaptı. Ülkenin alışveriş ve teknoloji devlerinden olan ve ana gelir kaynaklarında daralma görülen Alibaba'nın bilançosu tatmin etmedi.
Çin Merkez Bankası şaşırtıcı bir kararla piyasaya likidite enjeksiyonu yaptı. Ülkenin alışveriş ve teknoloji devlerinden olan ve ana gelir kaynaklarında daralma görülen Alibaba'nın bilançosu hoşgörülmedi. Japonya'da ise enflasyon rakamları yükselen enerji maliyetleriyle artarken otomotiv devi Toyota'nın öngördüğü üretim rakamları Omicron varyantı nedeniyle düşüş gösterdi. Japonya Ukrayna işgali nedeniyle en sert yaptırım paketlerinden birini açıklayan ülkelerden birisi oldu
Japonya’da enflasyon hareketlenmeye başladı, öncü gösterge gıda ve enerji fiyatlarını gösteriyor.
Alt kalemleri incelendiğinde elektrik ve benzin fiyatları itici güç durumunda, ayrıca un, ekmek, makarna gibi kalemlerde de olağandışı yükselişler dikkatleri topluyor.
Girdi maliyetlerindeki yükseliş sebebiyle ulaşılamayan yüzde 2 hedefinin önümüzdeki süreçte mümkün olduğunu tahmin eden uzmanlar az değil.
Çin piyasaya 46 milyar dolarlık net enjeksiyonda bulundu
Çin’de merkez bankası PBOC güne likidite kararıyla başladı, bankalar arası piyasaya 46 milyar dolarlık net enjeksiyonda bulundu.
Enjeksiyonda Ukrayna geriliminin de etkisiyle oluşan nakit darlığı temel pay sahibi olmalı, zira gecelik repo faizleri dün son haftaların zirvesine çıkmıştı.
Toyota üretiminde Omicron etkisini hissettiriyor.
Dev otomotiv üreticisi Toyota’nın aylık üretimi ciddi oranda sıkıştı.
Toyota Ocak ayında 630891 adet araç ürettiğini açıkladı, azalma geçen yılın aynı döneminde göre %15 oldu. Çip krizini başından beri ucuz atlatan Japon otomotiv devi son dönemde Omicron varynatı kaynaklı salgın ve önlemlerle baş etmekte zorlanıyor.
Japonya ve Çin’deki bazı üretim hatları geçen ay virüs tedbirleri nedeniyle sekteye uğradı. Çip krizininin sürdüğü dönemde yedek parça üreticilerinin de tesislerde artan vakalar veya genel virüs önlemlerinden etkilendiği biliniyor.
Çin borsalarında solar enerji popülaritesini koruyor.
Shanghai, Shenzhen ve Hong Kong’ta listeli hisseler bugün de hareketliliğine devam etti. Panel üreticisi Trina Solar yüzde 9.8, polisilikon devi Wuxi Shangji %7.8 yükseldi. Yüksek çarpanlarla fiyatlanan sektöre beş gündür art arda yüklü net fon girişleri bulunmakta.
Alibaba’da gidişat olumsuz
Regülatörlerin tam saha baskısı altında bulunan Alibaba’nın bilançosu tatmin etmedi.
Ana iş kolu elektronik ticaret alanındaki gelir daralması dikkatleri çekti, grubun marjlarındaki düşüş ise büyük endişe konusu. 1990’larda kurulan ve hızla zenginleşen e-ticaret ve fintech devi otoritelerin başlıca hedefi haline gelmiş durumda.
Japonya’dan Rusya’ya ağır yaptırım kararları
Japonya’da Kishida yönetimi Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı sesini en çok yükselten ve yaptırım aksiyonu alan ülkeler arasında.
Tokyo’nun yaptırım sepetinde vizelerin askıya alınması ve gerçek kişilere müeyyidelerin ötesinde can yakıcı önlemler de bulunmakta. Rusya’ya ait finansal varlıkların dondurulması ve yarı iletken ihracının önlenmesi bu bağlamda kayda değer.