Çin'de bir mahkeme, kriptolarla desteklenen kazan- kazan (P2E) oyunlarına yapılan yatırımların yasalar tarafından korunmadığını ileri sürdü.
Çin'de bir mahkeme, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamasında, kripto sektöründe yer alan birimlerce desteklenmiş olan kazan- kazan (P2E) oyunlarına yapılan yatırımların yasalar tarafından korunmadığını ileri sürdü.
Şangay'da görülen bir davada para kazanmaya yönelik bir ekibi yöneten davacı, 2021 senesinde isimsiz bir P2E oyunu olarak bilinen sanığa 700 bin yuan (101.700 ABD Doları) yatırım yapmıştı.
2022 senesinde yaşanan kripto piyasası düşüşü boyunca varlıkların değeri düşerken davalı, davacının ekibi tarafından yönetilen oyun hesaplarında tutulmakta olan kripto para birimlerini davacıya haber vermeden sattı ve 110 bin yuan kârı cebinde indirdi. Bunun üzerine dava yoluna gidildi ve Şanghay mahkemesi, ilk 700 bin yuanlık yatırımın kanunla korunmadığına karar verdi. Ancak davalının kötü niyetli kullanımı sebebiyle mülk kaybı olarak kabul edilen 110 bin yuanlık kârın davacıya iade edilmesi gerektiğine karar verdi.
Bir kullanıcının hesabına yönelik olarak Coinbase tarafından bir dolandırıcıya erişim izni verildiğinin iddia edilmesi sonucu taraflar dava yoluna gitti.
Çin tarafından yapılan ulusal düzenlemeler uyarınca, kripto para birimiyle ilgili tüm yatırımlar ve bunların türevleri yasalarca korunmaz. Öyle ki Aralık 2022'de Yüksek Halk Mahkemesi, Shenzhen'de görülen bir davada kripto para birimleri ile fiat (dolar, tl, yuan gibi para birimleri) arasındaki işlemlere izin verilmediğine karar verdi ve bu konuya ilişkin bir yol gösterici karar yayımladı (Türk hukuk sistemindeki Yargıtay Kararları'na benzetilebilir.
Ancak buna karşın 2022 senesinin Eylül ayında Pekin Birinci Orta Halk Mahkemesi, almış olduğu bir kararda Çin'in kripto ticaretini yasaklasa da kripto para birimlerinin sanal varlıklar olarak yasa tarafından korunabileceğini ifade etti.
Çinli yetkililer, kripto paraları kullanarak para akladığı iddia edilen 93 kişiyi gözaltına aldı.
Çin'deki Pekin yönetimi her ne kadar 2021 senesinin Eylül ayında kripto para birimlerine genel bir yasaklama getirmiş olsa da ülkede yapılan kripto faaliyetleri 2022 senesinde önemli bir toparlanma yaşadı. Yani bu ifadeden çıkarılan bilgiye göre, Çin'de her ne kadar kriptolara yönelik yasaklama getirilse de bu yasaklar kripto faaliyetlerini tam anlamıyla düşürmeye yetmedi. Öyle ki Çin, Chainalysis'in Küresel Kripto Benimseme Endeksi'nde ilk 10'a girmesini sağladı.
Metaverse ve Web3.0'ın geleceği 14 Aralık'ta Alman Bundestag'ında Web3 ve Metaverse konularında halka açık bir duruşma yapılacak.