Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (Türkçimento) Başkanı Fatih Yücelik, çimento üretiminin en önemli maliyet kalemi olan kömür fiyatındaki yüksek artışlar nedeniyle bazı kömürler için ithalat izni…
Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği Başkanı olan Fatih Yücelik, çimento sektörü ile alakalı yaptığı değerlendirmede, COVID-19 salgını sürecinde kömürün ton fiyatının önce 60 dolardan 220 dolara yükseldiğini, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla zirve yaptığını ve şu an için toplamda 300 dolar seviyesine çıktığını söyledi.
Maliyet artışının sektör açısından katlanılabilir olmadığını vurgulayan Yücelik, “Kömür fiyatındaki 100 dolarlık artış çimentoda 15 dolar maliyet artışı demek. Elektrik de bizim için ciddi maliyet unsuru. Çimento fabrikalarının her yıl revizyon yatırımı yapması lazım, bunlar da hep döviz cinsinden. Çimento torbaları bile euro ile alınıyor. İşin ayrıca motorin artışından etkilenen nakliye maliyeti var. Çimentonun fabrika çıkış fiyatına ayrıca, nakliye, bayi karı ve KDV ekleniyor. 600 lira civarında çimentonun tonunun fabrika çıkış fiyatına 250 lira da bu maliyetler ekleniyor. 2 yıl önce 1 ton çimentonun fabrika çıkış fiyatı 250 lira seviyesindeydi. Aslında şu anda bile çimento fiyatı sudan ucuz. Sektör olarak maliyet artışlarına rağmen fedakarlık yapıyoruz.”
Yerli kömürün kalorisinin çimento üretimi için yeterli olmaması sebebiyle yüksek kalorili ithal kömüre ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yücelik, şu açıklamalarda bulundu: “İthal linyitin yüzde 90'ı Rusya'dan geliyordu. Yaşanan olaylardan sonra kömürün büyük kısmı kesildi. TOBB'da Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş'un katılımıyla bir toplantı yaptık. Kömürün ton fiyatının 300 dolarların üzerine çıkması inanılmaz maliyet artışı getirdiği için ithalat vergisinde indirim ve belli kalorilerde kömürün ithalatına izin verilmesini talep ettik. Böylece, uygun kömür getirir ve dolayısıyla maliyeti azaltmış oluruz. Şu an olağanüstü şartlar var, bunu geçici olarak talep ettik. 6 bin kalori altında ve kükürt oranı yüzde 2-3 olan kömürlerin ithalatına çimento fabrikaları için müsaade edilmesini, aynı zamanda ithalat vergilerinin düşürülmesini, petrokoktan alınan verginin sıfırlanmasını talep ettik. Bunları, kömür fiyatlarındaki inanılmaz artıştan dolayı maliyetlerimizi bir nebze olsun aşağı çekmek adına Sayın Bakan'dan talep ettik.”
Yücelik, yine Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sorumluluk alanındaki atık ithalatına da izin verilmesini istediklerini belirtti. Buna da 2-3 yıl için izin verilmesi talebinde bulunan Yücelik, “Çimento fabrikalarında bu atıkları yakarak maliyetleri düşürebiliriz. Çimento fabrikaları aynı zamanda birer bertaraf tesisi. Atıkları yakabiliyoruz ve 7 bin kaloriye varan lastik ve yağ gibi atıklar var. Bunları bedelsiz ya da çok düşük bedele getireceğimiz için 300 dolar kömüre vermek yerine daha düşük bedel vereceğimiz atıklarla hem cari açığa faydamız olur hem de ülkemizin parası dışarı gitmez. Çimentoculara müsaade edilirse, yüklenmesinden yakılana kadar hiçbir suistimale izin vermeden tamamen kontrol altında bu işi yapabiliriz. İzin verilecek 2-3 yıllık sürede belediyelerle çalışarak ülkedeki atıkları ayrıştıralım. Hemen her tür atık için bu geçerli. 300 milyon dolara 1 milyon ton kömür almak yerine 20 milyon dolara 1 ton atık getirelim. Enerjisi eşdeğer. Önceki yıl 1,5 milyar dolar sadece Rusya'ya kömür için para verdik. Vermeyelim bu parayı ülkemizde kalsın derdimiz bu.”
Yücelik, fabrikaların atık ısılarından elektrik üretme potansiyeli de var olduğunu, buna yönelik yatırım için finansman desteği istediklerini söyledi.
Ticaret Bakanlığının çimento sektöründeki aşırı fiyat yükselişleri sebebiyle inceleme başlatmasını değerlendiren Yücelik, "Normal süreçtir incelensin, her şey incelensin. İncelendiğinde bize daha çok hak verilecek." Dedi.
ABD 2024 Başkanlık Seçimleri ve bahis oranları hakkında
Enflasyonun Belini Kırmak Hala Uzak Bir Hedef
Orman yakan ve finansörlük yapan 3 kişi tutuklandı
Forte Bilgi İletişim (FORTE) Hisse Takas ve Teknik Analizi
Yüzde 54,15 Bedelsiz Pay Yarın Hesaplarda! 576.137.499,000 TL Bedelsiz Sermaye Artırımı!
EUREN 2023 2. Çeyrek Bilançosu! Net Kar 348,4 Milyon TL
ERSU 2023 2. Çeyrek Bilançosu! Net Kar 156 Bin TL
ATLAS 2023 2. Çeyrek Bilançosu! Net Kar 71 Bin TL
Petrokent Turizm (PKENT) 2023 2. Çeyrek Bilançosu! Net Zarar 4,2 Milyon TL
Ata GYO (ATAGY) 2023 2. Çeyrek Bilançosu! Net Kar 53,4 Milyon TL