Mennan Aksoy diğer bir deyişle diplomasız dahi! Bir kere gördüğü makineyi üreten, uluslararası makine ve teçhizat fuarlarına girişi yasaklanan Mennan ustanın hikayesini sizler için derledim.
Çeliğe Hükmeden Diplomasız Dahi: Mennan Aksoy
Günün birinde Gaziantep'e bir Fransız gelir. Adam kendi mallarını pazarlamak için tekstilcilere akıl vermeye başlar:
"Makineleriniz yetersiz... Yenileyin, dünya pazarı sizin olsun."
En iyi makinelerin Fransa'da olduğunu söyler. Güzelce kendi mallarını bizim tekstilcilere pazarlar. Dinleyenler arasında bir de usta vardır. Usta kendine özgü lehçesiyle: "Bu adam ne diy?" der.
Adamın dediklerini kafaya takar, makinenin resmine bir göz atar. Demiri eritir, çeliği büker, vidasını, motorunu koyar. Fransızların 3 milyon euro'ya satacağı makineyi 50 bin tl'ye üretir. Üstelik yerli piyasayla da yetinmez, Brezilya'ya kadar çeşitli ülkelere yaptığı makineleri gönderir. Bu usta Mennan Aksoy'dur. Diğer bir deyişle diplomasız dahi! Mennan ustanın uluslararası makine ve teçhizat fuarlarına girişi yasaklanmıştır.
İlkokulu 9 senede bitirebilmiş ardından bir daha da hiçbir şekilde bir eğitim görmemiştir. Allah vergisi öyle bir akıl ve beceriye sahiptir ki, makineyi bir kere görmesi yeterlidir. Ertesi gün Mennan ustanın atölyesinde aynı makinenin yapımına başlanır. Bundan dolayı uluslararası makine ve teçhizat fuarlarına girişi yasaklanmıştır.
Mühendislerin aylarca uğraşıp, üzerinde kafa patlatıp çalışarak tasarladığı makineleri, tek başına yapmaktadır. Mennan Usta'nın meşhur bir söz vardır: "Çeliğe hükmetmeyen, hiçbir şeye sahip çıkamaz." Öyle bir teknoloji harikası üretti ki; yazın serin, kışın sıcak tutan bir ürün yaptı. Yoğunluğu düşük triko, dünya peşinden koştu. Kapış kapış gitti.
Mennan Usta'ya TÜBİTAK bir sürü ödül verdi. İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelerde hocalığı düşünüldü. Bir diploması yoktu belki ama aklına yetişmek de mümkün değildi. Tasarımını her zaman cebinde taşıdığı tebeşirle yere çizerek anlatırdı.
Gaziantep'te kanalizasyon atıkları şehrin ciddi bir sorunuydu. Kokusu, pisliği herkesi bezdirmişti. Belediye fellik fellik bu işe bir çözüm arar, yurtdışına kadar gider.
Mennan Usta, "Memleketteki ustalar öldü mü?" diye çıkışır. Okumuş gençleri de yanına alıp, şöyle yapın, buraya takın talimatlarıyla sistemi kurar. Kanalizasyon çamuru alınır, kurutulurken aynı zamanda enerji üretilir. Buradan çıkan külleri de çimentoya, asfalta katkı maddesi olarak eklenir. Bugün bile Gaziantep'te her gün çıkan 160 ton çamurun ortadan kaldırılması Mannan Usta'nın eseridir.
Diplomasız dahi Mennan Usta 9 Haziran 2015'te hakkın rahmetine kavuşmuştur. Vasiyeti ise şöyledir: "Gençler bilim ışığında yetiştirilsin. İmkanlar verilsin, önleri kesilmesin."
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız