CBDC Projelerine Dahil Olan Merkez Bankası Sayısı Her Yılda Neredeyse İki Katına Çıkıyor

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Merkez bankalarının payı %14'ten neredeyse iki katına çıktı.

CBDC Projelerine Dahil Olan Merkez Bankası Sayısı Her Yılda Neredeyse İki Katına Çıkıyor

Küresel olarak artan sayıda merkez bankası, merkez bankası dijital para birimleri  ihraç etmek için yasal yetkiye sahip ve bir yıl öncesine kıyasla, şu anda bir CBDC geliştiren veya bir pilot uygulama yürüten merkez bankalarının payı %14'ten neredeyse iki katına çıktı. Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS)  yeni raporuna göre %26.

Rapor, merkez bankalarının yaklaşık %62'sinin ilgili deneyler veya kavram kanıtları yürüttüğünü ortaya koydu.

BIS'in Aralık 2021'in sonuna kadar yanıtları topladığı anket, perakende CBDC'lerle ilgili çalışmaların, toptan CBDC'lerle ilgili çalışmalardan daha gelişmiş bir aşamada olduğunu gösteriyor. Merkez bankalarının yaklaşık %20'si perakende CBDC'yi ilerletiyor veya test ediyor. Gazeteye göre bu, merkez bankalarının toptan bir CBDC inşa etme veya pilot uygulama yapma payının iki katı.

Raporda, "Küresel olarak, merkez bankalarının üçte ikisinden fazlası, kısa veya orta vadede perakende CBDC çıkarabileceklerini veya muhtemelen çıkarabileceklerini düşünüyor" deniyor.

BIS'e göre, 10 merkez bankasından 9'u CBDC'leri araştırıyor ve:

"Yarısından fazlası şu anda bunları geliştiriyor veya somut deneyler yürütüyor. Özellikle perakende CBDC'ler üzerindeki çalışmalar daha ileri aşamalara taşındı."

Banka, hem Covid-19 pandemisinin hem de stabil coin ve kriptoların ortaya çıkmasının merkez bankalarının CBDC'ler üzerindeki çalışmalarını, özellikle de ankete katılan kurumların finansal istikrarın finansal istikrara katılım motivasyonları olarak öneminin arttığını beyan ettiği gelişmiş ekonomilerde hızlandırdığını söylüyor. CBDC projeleri.

Ortalama olarak, gelişmiş ekonomi merkez bankalarının %79'u, istikrarlı paraların ve kripto varlıkların ortaya çıkmasının CBDC'ler üzerindeki çalışmalarını hızlandırdığını söylerken, bu oran yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının %48'i tarafından sağlandı.

BIS ayrıca, sınır ötesi ödemelerin verimliliğinin sağlanmasının, toptan CBDC'ler üzerindeki çalışmaların arkasında giderek artan bir neden olduğunu tespit ediyor.

Raporda, "Merkez bankaları, CBDC'leri mevcut ödeme sistemlerinin sınırlı çalışma saatleri ve mevcut işlem zincirlerinin uzunluğu gibi önemli sıkıntıları hafifletebilecek kapasitede görüyor" dedi.

 

Merkezi İsviçre'nin Basel kentinde bulunan BIS, birlikte küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yaklaşık %95'ini temsil eden ülkeleri temsil eden dünyanın 62 merkez bankasının ortak mülkiyetinde olduğunu söylüyor.

Gönder
runtobet casino siteleri